Όσο τα σενάρια για το αναμενόμενο ύψος επιτοκίων στις ΗΠΑ παραμένουν τα ίδια και η Ουκρανία παραμείνει, πρωτίστως, πρόβλημα για τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, η παρούσα ζώνη τιμών φαίνεται ικανή να αποτελέσει στήριξη για την αμερικανική αγορά μετοχών. Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος Β. Ζελένσκι σε δηλώσεις μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 9ης Φεβρουαρίου 2023.

Το Φεβρουάριο, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η εισβολή και η αύξηση των τιμών της ενέργειας, που ακολούθησε, θεωρήθηκε ως  αρχή για σημαντική  διόρθωση των αγορών. Εάν μελετήσουμε τα διαγράμματα όμως, θα καταλάβουμε ότι, έως τα χαμηλά του Οκτωβρίου 2022, η διόρθωση στη τιμή του S&P 500 είναι μόλις 27,7%. Μπορεί να φαίνεται -και να είναι- σημαντικό ένα ποσοστό διόρθωσης 27,7%, αλλά, εάν το συγκρίνουμε με την άνοδο κατά  120,7% των τιμών στο διάστημα από το Μάρτιο του  2020 έως το Δεκέμβριο του 2022 , η παραπάνω πτώση είναι μάλλον εντός των ανεκτών ορίων.

Με απλή παρατήρηση του διαγράμματος, βλέπουμε ότι η δυναμική της πτώσης έχει αρχίσει να περιορίζεται. Οι τιμές του S&P 500 έχουν οριοθετήσει μια ζώνη ανάμεσα στις 3.500 και 3.750 μονάδες που, πιθανόν, να είναι ο πυθμένας της αγοράς για φέτος.  Παράλληλα, όμως, οι επενδυτές δεν φαίνονται πρόθυμοι να συνεχίσουν τις τοποθετήσεις τους, όποτε οι τιμές πλησιάζουν τα επίπεδα των 4.100 με 4.200 μονάδες. Ως αποτέλεσμα αυτών, έχει δημιουργηθεί μία ζώνη συναλλαγών από τις 4.200 έως τις 3.500 μονάδες μέσα στην οποία ο S&P 500 διαπραγματεύεται από το Μάιο του 2022 έως σήμερα. Θα μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε με περισσότερη βεβαιότητα για το τι θα πράξει η αγορά μόνο, όταν οι τιμές απεγκλωβιστούν από την παραπάνω ζώνη.

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις ανακοινώσεις της FED και στις εκτιμήσεις του (εικονιζόμενου) προέδρου της, Ζ. Πάουελ, στις 22 Μαρτίου, ενώ οι αγορές δεν μπορούν να προεξοφλήσουν τι συνέπειες θα έχει η αναζωπύρωση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία την άνοιξη.

Στην ίδια ζώνη φαίνεται να συγκρούονται δύο διαφορετικές θεωρήσεις. Από τη μία, αυτή που λέει ότι δεν έχουμε δει ακόμη στους ισολογισμούς των εταιρειών  τις  επιπτώσεις  από το αυξημένο κόστος χρήματος και, από την άλλη, οι επενδυτές που θεωρούν τις μετοχές ως ένα εξαιρετικό αντιπληθωριστικό εργαλείο.  Όσο λοιπόν τα σενάρια για το αναμενόμενο ύψος επιτοκίων στις ΗΠΑ παραμένουν τα ίδια και για όσο η Ουκρανία παραμείνει, πρωτίστως,  πρόβλημα για τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών,  η παραπάνω ζώνη τιμών φαίνεται ικανή να αποτελέσει στήριξη για την αμερικανική αγορά μετοχών.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι μετοχές του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας μπόρεσαν, το Φεβρουάριο, να κινηθούν ανοδικά, καθώς ο  μέσος όρος του κλάδου παρουσίασε άνοδο 1,02% .

Η μετοχή της Northrop Grumman είχε την καλύτερη εικόνα από τις υπόλοιπες του κλάδου, καθώς η τιμή της αυξήθηκε κατά 7,80%.

Η μετοχή της Northrop Grumman σε σχέση με τον S&P 500.

Το ενδιαφέρον  είναι ότι  το  διάστημα του Φεβρουαρίου, που ο δείκτης υποχωρούσε, η μετοχή κινήθηκε ανοδικά. Τα επίπεδα τιμών κοντά στα $430 φαίνεται ότι ενεργοποίησαν αρκετούς αγοραστές.

Αντίθετα, η μετοχή της Boeing δεν τα πήγε το ίδιο καλά. Η τιμή της υποχώρησε κατά 5,07%, ακολουθώντας, τις περισσότερες φορές, την πορεία του S&P500.

Η μετοχή της Boeing σε σχέση με τον S&P 500

Για το μήνα Μάρτιο, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο  στις ανακοινώσεις της FED στις 22 τρέχοντος. Στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι αγορές είναι επιφυλακτικές, καθώς δεν μπορούν να προεξοφλήσουν τι συνέπειες θα έχει μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία την άνοιξη.