Η άνοδος (;) του Ευρώ και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις Κεντρικές Τράπεζες
Του Σέργιου Μελαχροινού
-Πιστοποιημένος χρηματιστηριακός αναλυτής-
Στο τεύχος Σεπτεμβρίου είχαμε προβλέψει την ανοδική κίνηση του ευρωπαϊκού νομίσματος ή -καλύτερα- την υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που η πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ αποσκοπεί στην ενίσχυση της τοπικής βιομηχανικής παραγωγής και στην αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών, γεγονός που απαιτεί ασθενές δολάριο. Οι ισορροπίες όμως είναι πολύ δύσκολες γιατί ταυτόχρονα βρισκόμαστε και σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα.
Ποσοστιαία μεταβολή των βασικών νομισμάτων κατά τον τελευταίο μήνα. Είναι ξεκάθαρη η ενίσχυση του Αμερικανικού δολαρίου σε σχέση με όλα τα βασικά νομίσματα. Στο διάγραμμα αποτυπώνεται η μεταβολή του δείκτη κάθε νομίσματος και όχι μια συγκεκριμένη ισοτιμία.
Στο συνέδριο των Κεντρικών Τραπεζών στο Jackson Hole συζητήθηκαν τα θέματα της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής, αλλά φυσικά δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες από τις μη δημόσιες συζητήσεις, οι οποίες ήταν και η ουσία του συνεδρίου.
Περιμέναμε, λοιπόν, τις ανακοινώσεις της FED στις 20 Σεπτεμβρίου και τις ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου, για να δούμε δείγματα της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής. Η επικεφαλής της FED Janet Yellen επιβεβαίωσε τη βούληση για μείωση του ισολογισμού της FED, αλλά έκανε ξεκάθαρο ότι δεν αναμένονται απότομες και συχνές αυξήσεις επιτοκίων. Πρόσθετο ενδιαφέρον έχουν οι συζητήσεις που γίνονται για την ανανέωση της θητείας της προέδρου της FED. Ενδεχόμενη αλλαγή προσώπων θα δημιουργούσε αβεβαιότητα για τη μελλοντική άσκηση νομισματικής πολιτικής.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της EKT Mario Draghi ανακοίνωσε τη συνέχιση του προγράμματος αγορών ομολόγων έως το Σεπτέμβριο του 2018. Βέβαια, μειώνει τις αγορές από την 1η Ιανουαρίου 2018 στα 30 δις, έναντι των σημερινών 60 δις ανά μήνα, και επιπλέον άφησε ανοιχτά δύο μεγάλα παράθυρα. Αρχικά, είπε ότι έχει την επιλογή να συνεχίσει το πρόγραμμα και μετά το Σεπτέμβριο του 2018, εάν το έχει ανάγκη η αγορά. Ουσιαστικά έδωσε το σήμα ότι τα κρατικά και εταιρικά επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά, για τουλάχιστον ένα έτος ακόμα, και εάν χρειαστεί θα τα κρατήσει χαμηλά για περισσότερο χρόνο. Το δεύτερα παράθυρο που άνοιξε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα χρήματα που εισπράττει από τις λήξεις ομολόγων και μετά την λήξη του προγράμματος. Με άλλα λόγια, ο ισολογισμός της ECB φούσκωσε, θα συνεχίσει να φουσκώνει και θα παραμείνει φουσκωμένος!
Κοινός τόπος και των δύο κεντρικών τραπεζών είναι ότι κινούνται με προσοχή, χωρίς να επιθυμούν αναταράξεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Η διαφορά τους είναι ότι η FED μειώνει τον ισολογισμό της, ενώ η ECB τον επεκτείνει.
Οι αγορές, μετά τις δηλώσεις των τραπεζιτών, αντέδρασαν θετικά ανεβάζοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Τα ευρωπαϊκά, κρατικά και εταιρικά, ομόλογα συνέχισαν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα τιμών, κρατώντας τις αποδόσεις (τα επιτόκιά) τους σε ιστορικά χαμηλά . Το ευρώ υποχώρησε έντονα σε σχέση με το δολάριο, καθώς βρέθηκε να πιέζεται από τη νομισματική πολιτική, αλλά και από το θέμα της Καταλονίας .
Η κίνηση του euro από το Μάιο του 2017
Η τάση που διαμορφώνεται πλέον στην αγορά χρέους είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες να σπεύδουν να εκδώσουν ομόλογα, όσο το δυνατόν πιο μακρινά, εκμεταλλευόμενες τα χαμηλά επιτόκια . Το ίδιο κάνουν και αρκετές χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Αργεντινή , το Μεξικό, η Ιρλανδία αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες εξέδωσαν ομόλογα λήξης 100 ετών! Επίσης, βλέπουμε και αμερικανικές εταιρείες να εκδίδουν μακροπρόθεσμο χρέος σε ευρώ προκειμένου να δανειστούν με χαμηλότερα επιτόκια.
Ο κίνδυνος λοιπόν να τραβηχτεί απότομα κάτω από τα πόδια των αγορών το χαλί της ρευστότητας έχει απομακρυνθεί. Οι επενδυτές πλέον θα κοιτάξουν πάλι τα εταιρικά αποτελέσματα και θα προσέχουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι αγορές όμως παραμένουν ακριβές και οι αγοραστές δεν είναι απρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους σε αυτά τα επίπεδα.
Ποσοστιαία μεταβολή των βασικών αγορών ( μετοχές , εμπορεύματα , δολάριο , 30ετή ομόλογα ) από το 2015.
Στο παραπάνω γράφημα αποτυπώνεται η ποσοστιαία μεταβολή των βασικών αγορών από το 2015 έως σήμερα. Είναι ξεκάθαρη η ενίσχυση του αμερικανικού χρηματιστηρίου από τα τέλη του 2016, όταν εκλέχθηκε πρόεδρος ο κ. Ντ. Τραμπ. Ταυτόχρονα όμως άρχισε να υποχωρεί το δολάριο σε σχέση με όλα τα βασικά νομίσματα. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τη συνέχεια της πορείας των νομισμάτων, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στην αγορά μετοχών, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου θα μπορούσε να προκαλέσει διόρθωση των τιμών, η οποία θα μας δώσει αρκετές ευκαιρείς για αγορές.