Στη φωτογραφία: Η πλέον πρόσφατη ναυπήγηση αεροπλανοφόρου από την Huntington Ingalls ήταν το Gerald R. Ford (CVN 78), που παραδόθηκε στο US Navy το Μάιο του 2017, ενώ την παρούσα περίοδο ναυπηγείται το John F. Kennedy (CVN 79) το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το 2024. 

Η μετοχή της Huntington Ingalls Industries, παρά το γεγονός ότι  συμμετέχει στο δείχτη S&P 500 και στο δείκτη S&P Aero & Defense, δεν έτυχε να μας απασχολήσει στο παρελθόν. Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε και άλλες εταιρείες του κλάδου, θα επιχειρήσουμε μια παρουσίαση της  σε αυτό το τεύχος .

Η ιστορία της μετοχής ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2011, όταν  αποσχίσθηκε ο κλάδος ναυπηγικής της Northrop Grumman και εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την ονομασία Huntington Ingalls Industries  και τον κωδικό HII US.  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρόκειται για νεοσύστατη εταιρεία. Η ιστορία της ξεκινά από το 1886,  όταν  ο μεγιστάνας των σιδηροδρόμων  Collis P. Huntington (1821-1900) ιδρύει την Chesapeake Dry Dock and Construction Co, η οποία στη συνέχεια  μετονομάζεται σε Newport News Shipbuilding & Dry Dock Company.

Ο Robert Ingersoll Ingalls Sr. (1882-1951)  ήταν ο ιδρυτής της μεταλλουργίας  Ingalls Iron Works στην  Αλαμπάμα. Το 1938 επεκτάθηκε στη ναυπηγική και ίδρυσε την Ingalls Shipbuilding  στην ανατολική όχθη του ποταμού Pascagoula στο Μισισιπή.  Και τα δύο ναυπηγεία  βρέθηκαν στον όμιλο της  Northrop Grumman και αποτελούσαν  τους κορυφαίους κατασκευαστές  πολεμικών  και εμπορικών πλοίων.

Το USS Los Angeles (SSN-688) (το πρώτο υποβρύχιο της ομώνυμης κλάσης) ναυπηγήθηκε και υποστηρίζεται από την Huntington Ingalls που είναι η μία (από τις μόνον δύο) πιστοποιημένες βιομηχανικές μονάδες προς το σκοπό αυτό.

Όμως η ιστορία τους είναι συνδεδεμένη με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τα τελευταία 135 έτη. Τα πιο εμβληματικά και τεχνολογικά εξελιγμένα για κάθε εποχή  πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ χτίστηκαν σε αυτά τα ναυπηγεία. Η σημερινή εταιρεία αποτελεί τον αποκλειστικό ναυπηγό των αμερικανικών αεροπλανοφόρων, των μεγαλύτερων δηλαδή πλοίων που κατασκευάζονται, και είναι ο ένας εκ των δύο κατασκευαστών πυρηνικών υποβρυχίων. Σύμφωνα  με στοιχεία  της εταιρείας,  αποτελεί  το μεγαλύτερο προμηθευτή πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, καθώς πάνω από το 70% του εν ενεργεία στόλου έχει κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της.  Η εταιρεία απασχολεί 44.000 εργαζομένους εκ των οποίων οι 8.000 είναι μηχανικοί και σχεδιαστές!

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2021 ανήλθε σε $9,5 δισεκατομμύρια και τα κέρδη της ήταν $513 εκατομμύρια  ή $13 ανά μετοχή. Με τιμή της μετοχής στα $222.80, ο λόγος P/E είναι  περίπου 17,13.

Η εταιρεία, το 2021, είχε λειτουργικό περιθώριο κέρδους 5,4% το οποίο πάντως ήταν μειωμένο σε σχέση με το περιθώριο 8,5% το 2020. Αυτό  είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη να παρουσιάσουν μείωση και, τελικά, από $799 εκατομμύρια το 2020 να υποχωρήσουν στα $513 εκατομμύρια πέρυσι.  Η μεταβολή οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των δαπανών για  τα συνταξιοδοτικά  ταμεία των εργαζομένων, αλλά και στη λιγότερο ευνοϊκή  φορολογική μεταχείριση των συγκεκριμένων δαπανών .

Για το 2022, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί στα $10,80 δις και τα κέρδη στα $13,23 ανά μετοχή.

Ωστόσο, το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο προέρχεται από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών το οποίο ανέρχεται σε $48 δισεκατομμύρια.

Ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της Huntington Ingalls Industries

Το  περιθώριο κέρδους από το ναυπηγικό τομέα, κατά το 2022, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,0%  και οι δαπάνες  για  το συνταξιοδοτικό ταμείο να διαμορφωθούν στα $142 εκ. έναντι $157 το 2021.  Αυτό είναι πιθανό να διαμορφώσει το τελικό περιθώριο κέρδους κοντά στα περσινά επίπεδα ή οριακά βελτιωμένο.

Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται σε $3,73 δις και, με το ποσό αυτό,  ο συντελεστής δανείων προς ενεργητικό διαμορφώνεται στο 33%,  ενώ  ο συντελεστής  δανείων προς ίδια κεφάλαια στο  126,2%. Το μέσο επιτόκιο, που καταβάλει η εταιρεία, είναι 2,93%. Η πιστοληπτική ικανότητά της είναι ΒΒΒ-, γεγονός που την κατατάσσει στην επενδυτική βαθμίδα, κάνοντας ευκολότερη την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού.

Η εταιρεία διανέμει μέρισμα $1,18 κάθε τρείς μήνες ($4,72 ανά έτος) και, με τιμή μετοχής $222,80, η ετήσια μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 2,08%. Το μέρισμα του 2022 είναι κατά 6% αυξημένο σε σχέση με το 2021, ενώ η συνολική αύξηση του μερίσματος στην τριετία ήταν 13,66%.

Η πορεία της μετοχής είναι εκπληκτική, καθώς έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί από το 2011 που άρχισε να διαπραγματεύεται!

Η μετοχή της HII (με μπλε χρώμα) και ο δείκτης S&P500 (με κόκκινο)

Μελετώντας στοιχεία πενταετίας έχει δείκτη προσαρμοσμένου BETA 0.95  σε σχέση με το S&P 500, οπότε, σε γενικές γραμμές, ακολουθεί την πορεία της αγοράς. Παρατηρώντας όμως τα στοιχεία των τελευταίων  μηνών, θα δούμε ότι η ΗΙΙ αποδίδει καλύτερα από το δείκτη,  εμφανίζοντας μάλιστα αρνητική συσχέτιση. Η τιμή της μετοχής, δηλαδή, ακολουθεί διαφορετική πορεία από αυτήν του δείκτη.

Το στοιχείο  αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον,  λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη Ουκρανία, αλλά και για ένα πρόσθετο λόγο. Βρισκόμαστε σε περίοδο πληθωρισμού και, συνήθως, σε τέτοιες περιόδους οι επενδυτές στρέφονται σε περιουσιακά στοιχεία πραγματικής αξίας. Οι μετοχές των βιομηχανιών -και μάλιστα αυτού του μεγέθους-  αρκετές φορές στο παρελθόν αποτέλεσαν εναλλακτικές ως αντιπληθωριστικές τοποθετήσεις. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει αυτή τη φορά .