Σύμφωνα με όσα αναφέρει η (παλαιόθεν επικριτική προς την ηγεσία Νετανιάχου) ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ προτίθεται, στην προσπάθειά του να παρουσιαστεί ο ίδιος άμοιρος ευθυνών, να κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό για την αποτυχία τη μη-πρόβλεψης και αποτροπής των πολύνεκρων επιθέσεων που πραγματοποίησαν άνδρες της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων στις 7 Οκτωβρίου.

Η Haaretz υποστηρίζει πιο συγκεκριμένα, επικαλούμενη ισραηλινές πηγές προερχόμενες από τον χώρο της Αμυνας, ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιχειρεί να «φορτώσει» όλες τις αποτυχίες στον στρατό και ότι, σε αυτό το πλαίσιο, εκείνος έχει ήδη φροντίσει να διορίσει έναν νέο εκπρόσωπο του πρωθυπουργικού γραφείου αποστολή του οποίου είναι να επικοινωνεί με τους στρατιωτικούς συντάκτες και ανταποκριτές.

«Ο Νετανιάχου κάνει εκστρατεία. Συλλέγει στοιχεία εναντίον του στρατού, εξηγώντας σε ιδιωτικές συνομιλίες γιατί δεν φταίει ο ίδιος (σ.σ. για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου) και ότι δεν είχε λάβει τις πληροφορίες που θα έπρεπε», δηλώνει μια πηγή στην Haaretz. Σε ανάλογο πνεύμα, άλλη πηγή καταγγέλλει, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ότι η πλευρά του Νετανιάχου έχει εξαπολύσει μια «εκστρατεία δυσφήμισης κατά αξιωματικών του ισραηλινού στρατού».

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τους επικεφαλής σειράς ειδησεογραφικών πρακτορείων για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Ο ίδιος είχε, επίσης, συνομιλίες με στρατιωτικούς ανταποκριτές καθώς και με αναλυτές θεμάτων ασφαλείας.

Όπως αναφέρουν ωστόσο φωνές επικριτικές προς τον νυν πρωθυπουργό, ο Μπ. Νετανιάχου επέλεξε να κάνει κάτι που δεν συνηθίζεται, ειδικά σε καιρό πολέμου: Αντί να μιλούν τα γραφεία του ΥΕΘΑ και του Α/ΓΕΕΘΑ με τους στρατιωτικούς συντάκτες, πλέον στο Ισραήλ μιλά με αυτούς το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Κάνει λάθος εάν πιστεύει ότι μπορεί να αποφύγει την ευθύνη. Ο πρωθυπουργός έχει ξεχάσει ότι είναι και αυτός υπεύθυνος», δηλώνει άλλη στρατιωτική πηγή στη Haaretz, με το βλέμμα στραμμένο στον Νετανιάχου, τους χειρισμούς του οποίου παρουσιάζεται ωστόσο να επικρίνει, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, και ένας υπουργός της παράταξης Likud, του κόμματος δηλαδή του οποίου ηγείται ο νυν πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από Haaretz και kathimerini.gr