Επιμέλεια Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) έχει απαγάγει περίπου 80 Τούρκους πολίτες από 18 χώρες με μυστικές επιχειρήσεις καθώς η ισλαμιστική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τους συσχέτιζε με (φερόμενη) εμπλοκή με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, δήλωσε ότι η ΜΙΤ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις, όπως εκείνη στο Κόσοβο, όπου απήγαγε, σε συνεννόηση με αξιωματούχους των κοσοβαρικών αρχών ασφαλείας, έξι Τούρκους πολίτες που φέρονται να ανήκουν στο δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν και τους μετέφερε αεροπορικώς πίσω στην πατρίδα τους. Ο Μποζντάγ τόνισε ότι η ΜΙΤ «μάζεψε 80 μέλη της FETΟ από 18 χώρες», χωρίς να αποκαλύψει ποιες ήταν και πρόσθεσε πως «η μάχη με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η FETΟ θα συνεχιστεί». Επίσης, έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» της ΜΙΤ, στην οποία η τουρκική κυβέρνηση έδωσε την άδεια να κάνει επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Η Τουρκία κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 250 θανάτους, έναν ισχυρισμό που ο ίδιος αρνείται. Οι παρατηρήσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ έγιναν αφού η Τουρκία –τυπικά- διευθέτηση την απέλαση των «6» -πέντε καθηγητών και ενός γιατρού- από το Κόσοβο με την κατηγορία της εμπλοκής στην απόπειρα πραξικοπήματος. Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν, αρνήθηκε ότι οι ύποπτοι απήχθησαν μέσω παράνομων επιχειρήσεων. Επέμεινε ότι οι έξι άνδρες επέστρεψαν στη χώρα τους βάσει συμφωνίας με τις κοσοβάρικες αρχές ασφαλείας. Ο Καλίν ανέφερε ακόμα ότι «δεν έχουμε ποτέ ασκήσει καμία παράνομη δραστηριότητα στον αγώνα μας ενάντια στο κίνημα του Γκιουλέν και αυτοί που απελάθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο εργάστηκαν σε σχολεία και κλινικές που υποστηρίζονταν από το ίδιο κίνημα.

Η Τουρκία έχει συλλάβει στο εσωτερικό της περισσότερους από 38.000 πολίτες για φερόμενες σχέσεις με τη FETO και απέλυσε περίπου 110.000 δημόσιους υπαλλήλους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Oι συγκεκριμένες πρακτικές της ΜΙΤ, που παρεμβαίνει στα εσωτερικά ξένων κρατών, δείχνουν ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών έχει στήσει ένα δίκτυο για να μπορεί να απαγάγει άτομα τα οποία φέρονται να συνωμοτούν κατά του προέδρου Ερντογάν.