Η τιμή της μετοχής της Boeing κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό το Φεβρουάριο του 2019, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τον δείκτη S&P 500, αλλά μετά το τραγικό δυστύχημα των Αιθιοπικών Αερογραμμών στις αρχές Μαρτίου, που είχε ως επακόλουθο τη καθήλωση στο έδαφος των αεροσκαφών 737 Max, η τιμή της μετοχής υποχώρησε κατά περίπου $ 80 ή σε ποσοστό περίπου 18%.

Η πιο κάτω εικόνα είναι χαρακτηριστική της πορείας της Boeing (με το μπλε χρώμα) και του δείκτη S&P 500 (με το κόκκινο χρώμα) τόσο κατά τα τελευταία έτη, όσο και κατά τις πρόσφατες εβδομάδες.

Χρηματιστήριο

Οι ανησυχίες της αγοράς ότι τα δύο τραγικά δυστυχήματα, με το εξελιγμένο αεροσκάφος 737 Max,  μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στη φήμη και στα εταιρικά αποτελέσματα της εταιρείας είναι δικαιολογημένες. Οι αγοραστές μετοχών στράφηκαν στην Airbus, στο Παρίσι, που φαίνεται να ωφελείται από τη περιπέτεια της ανταγωνίστριάς της. Οι επενδυτές εκτίμησαν ότι εκκρεμείς παραγγελίες θα κατευθυνθούν προς αυτή. Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε μετά από την παραγγελία 290 αεροσκαφών Α-320 ύψους $35 δις  από κινεζική αεροπορική εταιρεία.

Όμως δεν ξέρουμε, αν η συνέχεια θα είναι η ίδια. Η Lufthansa φαίνεται να μην αποσύρει το ενδιαφέρον της για τα νέα, πιο οικονομικά και αποδοτικά 737 Max, ενώ άλλοι αερομεταφορείς, που έχουν ήδη κάνει τις παραγγελίες τους και αναμένουν τις  παραδόσεις, εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Boeing.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.