Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, της 23ης Απριλίου 2018, εγκρίθηκε το πρόγραμμα συνέχισης της τεχνικής υποστήριξης (“follow-on support”) των μεταφορικών αεροσκαφών C-27J Spartan ακριβώς 15 χρόνια μετά την υπογραφή της κατακυρωτικής διαταγής αγοράς, στις αρχές του 2003. H συνολική αξία του προγράμματος είχε ανέλθει τότε στα € 297 εκ. για την προμήθεια 12 αεροσκαφών, με option για τρία επιπλέον, αλλά μέχρι σήμερα η Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει 8 αεροσκάφη.

Το αεροσκάφος 

Η ανάπτυξη του C-27J Spartan ξεκίνησε το 1997. Σχεδιαστικά έλκει την καταγωγή του από το ιταλικό G.222, ενώ ενσωματώνει το cockpit του αμερικανικού C-130J Super Hercules. Το αεροσκάφος αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία Lockheed Martin Alenia Tactical Transport Systems (LMATTS), την οποία συγκροτούν η Lockheed Martin και η Alenia Aeronautica, η οποία ανήκει στον όμιλο Finmeccanica που, από το 2017, έχει μετονομαστεί σε Leonardo. Η τελική συναρμολόγηση του αεροσκάφους γίνεται στο Τορίνο της Ιταλίας. Η Lockheed Martin είναι υπεύθυνη για το σύστημα πρόωσης, τα ηλεκτρονικά συστήματα, την υποστήριξη και την εμπορική προώθηση του αεροσκάφους, ενώ η Alenia Aeronautica είναι υπεύθυνη για την τελική πιστοποίηση του προϊόντος.

Η παρθενική πτήση του πρωτοτύπου πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 1999 και το αεροσκάφος έλαβε πιστοποιητικό στρατιωτικής χρήσης από τις ιταλικές αρχές τον Δεκέμβριο του 2001. Πρώτος πελάτης της LMATTS ήταν η ιταλική Πολεμική Αεροπορία (Aeronautica Militare), η οποία παρήγγειλε 12 αεροσκάφη, προς αντικατάσταση των παλαιών G.222 (οι παραδόσεις ξεκίνησαν το 2007 και ολοκληρώθηκαν το 2010).

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.