Ευρωπαίοι κατασκευαστές drones: Νέα πρότζεκτ παντού, από Πολωνία και Λετονία έως Κροατία, Λιθουανία και Ρουμανία
Εάν ανατρέξει κανείς στις «Top 100» λίστες του DefenseNews και του SIPRI με τις εξαγωγικά κορυφαίες αμυντικές βιομηχανίες, θα δει ότι εκείνες συγκεντρώνονται στα χέρια ολίγων. ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζονται, για παράδειγμα, να κυριαρχούν ως οι χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές οπλικών συστημάτων στον κόσμο, ακολουθούμενες από το Ισραήλ, την Ισπανία, τη Νότια Κορέα, την Τουρκία και την Ολλανδία, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ινστιτούτο SIPRI για την περίοδο 2020-2024.
Ωστόσο, πέρα από τους παραδοσιακά «μεγάλους» (τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Κίνα κ.ά.) που παραμένουν ψηλά και από τους «μεσαίους» που ανεβαίνουν (την Τουρκία, τη Νότια Κορέα κ.ά.), πλέον υπάρχουν και πολλοί άλλοι «μικροί» ή «μικρότεροι» που αναδύονται προσφέροντας μικρά μεν σε μέγεθος αλλά αποτελεσματικά και υπολογίσιμα συστήματα.
Τα κάθε λογής drones, είτε μιλαμέ για UAVs είτε για USVs, έχουν πια έρθει για να μείνουν, αφού απέδειξαν την αξία τους στα πεδία των σύγχρονων μαχών.
Ειδικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Ευρωπαίους, στους οποίους υπέδειξε όχι μόνον όσα θα πρέπει να προσέχουν (απειλές) αλλά και πού θα μπορούσαν να στραφούν προκειμένου να ενισχυθούν (ευκαιρίες).
Οι αμυντικές δαπάνες ανεβαίνουν συνολικά στην Ευρώπη εδώ και χρόνια, ήδη από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και έπειτα. Όσο περνά ο καιρός ωστόσο, και σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις, ολοένα περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να περιορίζονται μόνον σε ρόλο πελάτη.
Εν έτει 2025 πια, με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία από τη μία πλευρά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία των προγραμμάτων επανεξοπλισμού του ReArm Europe από την άλλη, πολλές εταιρείες από χώρες που άλλοτε δεν φημίζονταν για τις αμυντικές τους βιομηχανίες «ανεβαίνουν» και δοκιμάζουν την τύχη τους πια ως παραγωγοί και ως εξαγωγείς συστημάτων. Ειδικά στο μέτωπο των drones, τα ευρωπαϊκά παραδείγματα είναι πολλά και γεωγραφικά διάσπαρτα.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, το πολωνικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμφωνία με την πολωνική ιδιωτική αμυντική βιομηχανία WB Group για την αγορά περίπου 10.000 περιφερόμενων πυρομαχικών τύπου (loitering munitions) Warmate, με έναν ορίζοντα παραδόσεων που αναμένεται να φτάσει ως και το 2035.
Η πολωνική WB Group (GRUPA WB) στέλνει εδώ και χρόνια drones στην Ουκρανία, έχει συνάψει συμφωνίες με το πολωνικό κράτος (του οποίου οι αμυντικές δαπάνες ξεπέρασαν το 4% του ΑΕΠ το 2024) και πλέον αυξάνει τον όγκο της παραγωγής της με στόχο να επεκταθεί, όπως υποστηρίζουν τα ίδια τα στελέχη της, ως προμηθευτής και σε άλλες αγορές, όχι μόνον της Ευρώπης αλλά και της Ασίας. Η WB Group ωστόσο, δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά μάλλον κομμάτι του κανόνα.
Ειδικά στο μέτωπο των drones, πέρα από τους παραδοσιακά μεγάλους της δυτικής Ευρώπης, αναπτύσσουν πια δράση παρουσιάζοντας τα δικά τους μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πολλοί «μικροί».
Ενδεικτικά, θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς σε βιομηχανίες όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι: Tekever (Πορτογαλία), Carfil SA (Ρουμανία), IAR (Ρουμανία), WB Group (Πολωνία), Threod Systems (Εσθονία), Sky-Watch (Δανία), Orqa International (Κροατία), Flyability (Ελβετία), Unmanned Defense Systems (Λιθουανία), DeltaQuad (Ολλανδία) και Atlas UAS (Λετονία)…
«Όταν έχεις μια γραμμή παραγωγής που μπορεί να παράγει έως και 3.500 drones ετησίως, δεν θα παράγεις (σ.σ. drones) μόνον για τον ρουμανικό στρατό, αλλά και για άλλους», δήλωσε χαρακτηριστικά προ ημερών, φανερώνοντας τις διαθέσεις της χώρας του, ο Ρουμάνος ΥΠΟΙΚ Μπογκντάν Ιβάν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε ρουμανικές εγκαταστάσεις παραγωγής…