Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Ο κομβικός ρόλος της Κύπρου για τις επιχειρήσεις εκκένωσης και απεγκλωβισμού πολιτών των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών από το Ισραήλ και τον Λίβανο έχει ήδη αναδειχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, όσο περνούν οι μέρες αυξάνεται η παρουσία επιτελικών στελεχών του ΝΑΤΟ υπό την εθνική ιδιότητά τους, καθώς η Κύπρος δεν είναι κράτος-μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές της «Κ», οι επιτελείς έχουν εγκατασταθεί στις δύο κυρίαρχες βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, εν ολίγοις σε περιοχή που θεωρείται έδαφος που υπάγεται σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.Εκεί, οι νατοϊκοί επιτελείς ήδη διαμορφώνουν κέντρο επιχειρήσεων για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό αποστολών εκκένωσης πολιτών από το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Πρόκειται για σύνθετες επιχειρήσεις που δεν μπορεί να γίνουν δίχως σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει συνδυασμό εντατικών αποστολών συγκέντρωσης πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, έργο το οποίο ήδη υλοποιείται από τα διάφορα ιπτάμενα μέσα στην περιοχή (αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη), αλλά και κινήσεις από τις ειδικές δυνάμεις, που ήδη βρίσκονται στο νησί.

Σε κάθε περίπτωση η ανάδειξη της χρησιμότητας της Κύπρου για την τέλεση επιχειρήσεων προς όφελος του ΝΑΤΟ, ακόμη και μέσω των κυρίαρχων βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελεί εξέλιξη η οποία παρατηρείται με ενδιαφέρον και από την Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας εντείνονται, η Αθήνα λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Νετανιάχου διαχειρίζεται την κατάσταση. Οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υποδηλώνουν σαφώς ότι η Ελλάδα επιθυμεί να τηρήσει πολύ ευαίσθητες ισορροπίες και ενώ διαφαίνεται ότι η Γάζα απειλείται με ανθρωπιστική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” της 2ας Νοεμβρίου 2023