Με μια «ιδιωτική» επίσκεψη, που επί της ουσίας μόνο ιδιωτική δεν ήταν, σε μια περιοχή «κομβικής σημασίας» για την τουρκική ηγεσία όπως είναι η περιοχή της Θράκης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε μια σειρά από μάλλον αναμενόμενα μηνύματα προς την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και τους Τούρκους ψηφοφόρους, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αθήνα. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε στις 30 Μαΐου ο δεύτερος κορυφαίος αξιωματούχος της τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που επισκέπτεται τη Θράκη μέσα σε διάστημα περίπου τριών εβδομάδων, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίζει. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί και η – επίσης «ιδιωτική» – επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν πίσω στις αρχές Μαΐου σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο. Η ημερομηνία έλευσης του Τσαβούσογλου θα μπορούσε, βέβαια, να προβληματίσει και από επικοινωνιακή σκοπιά, καθώς εκείνη έρχεται σχεδόν να συμπέσει χρονικά με τη μαύρη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης (29 Μαΐου), μόλις λίγες εβδομάδες έπειτα από την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου στην Άγκυρα πίσω στα μέσα Απριλίου, δημιουργώντας έτσι υποψίες επαπειλούμενης τουρκικής «ρεβάνς» επί ελληνικού εδάφους.   

Θορυβημένο από τις δημοσκοπήσεις που το εμφανίζουν να… πέφτει… και να πέφτει (κάτω από το όριο του 30% πια), το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται να επιχειρεί μια επικοινωνιακή αντεπίθεση επενδύοντας στον ισλαμισμό, στον εθνικισμό και παράλληλα σε μια σειρά από αντιπερισπασμούς που στόχο έχουν να εξωραΐσουν το προφίλ του εντός και εκτός των συνόρων. Η εργαλειοποίηση της εν Ελλάδι μουσουλμανικής μειονότητας, πέρα από πάγιο μέσο επεκτατισμού και εμπλοκής στις εσωτερικές ελληνικές υποθέσεις, αποτελεί για την Τουρκία και διαπραγματευτικό χαρτί (το οποίο η Ελλάδα μπορεί να μην διαπραγματεύεται αλλά η Άγκυρα δεν σταματά να προωθεί υπό την ομπρέλα ενός εφ’ όλης της ύλης διαλόγου). Αποτελεί επίσης και μια απόπειρα «επαναβεβαίωσης» της «τουρκικής» παρουσίας σε μια περιοχή (Αλεξανδρούπολη κ.ά.) που έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά στα μάτια των ΗΠΑ, αλλά και μέσο αντιπερισπασμού. Το (υπονοούμενο) μήνυμα από την πλευρά της Άγκυρας: «Δείτε, εμάς που μας κατηγορούν για τόσα, πόσο ενδιαφερόμαστε για μειονότητες και δικαιώματα. Δείτε πόσο έχουμε αδικηθεί…»  

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στη Θράκη μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, συνοδευόμενος από τα «φώτα» και τους «φακούς» των τουρκικών ΜΜΕ. Μέσα από ένα μπαράζ αναρτήσεων στο twitter, διαφήμισε τις συναντήσεις που είχε με τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής, Ιμπραχίμ Σερίφ, και Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, καθώς και με μέλη της καλούμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής (sic) Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», ενώ ο ίδιος έκανε ένα πέρασμα και το μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Κομοτηνής. Υπενθυμίζεται πως περίπου τρεις εβδομάδες πριν, ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Γιαβούζ Σελίμ Κιράν είχε επισκεφτεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης. 

Δίπλα του, κατά τη μίνι-περιοδεία που έκανε στη Θράκη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, και τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν… Πως λέμε «ιδιωτική» επίσκεψη… ε, μάλλον καμία σχέση. 

Να σημειωθεί, δε, πως στις 29 Μαΐου είχε προηγηθεί και μια (τρίωρη) συνάντηση του Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη. Σκοπός της: «η προώθηση της διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς», όπως σημειώνει σε σχετικό tweet του το υπουργείο Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Φραγκογιάννης είχε – με τον ίδιο σκοπό – συνοδεύσει τον Νίκο Δένδια και κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Άγκυρα τον Απρίλιο. Ενώ το διήμερο 26-27 Μαΐου, πριν από τη συνάντηση των Φραγκογιάννη και Ονάλ στην Καβάλα, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο 4ος κύκλος συναντήσεων επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των αντιπροσωπειών των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας. 

Οι επαφές των δύο πλευρών έχουν, με άλλα λόγια, πληθύνει το τελευταίο διάστημα, παρά τις τουρκικές προκλήσεις που συνεχίζονται και την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των Δένδια και Τσαβούσογλου στην Άγκυρα τον Απρίλιο.  

Και μιας και έγινε λόγος για προκλήσεις… όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε στις 30 Μαΐου από το ελληνικό έδαφος για «τουρκική μειονότητα» και για «ομογενείς» της Τουρκίας στη δυτική Θράκη, υπογραμμίζοντας μάλιστα ως στόχο τη «διατήρηση και ενδυνάμωση της ενότητας της τουρκικής (sic) μειονότητας». Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε «καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης» και «για τα παιδιά της τουρκικής (sic) μειονότητας στη μητρική τους γλώσσα». 

Άμεση θα ερχόταν όμως και η απάντηση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Παπαϊωάννου

«Η Ελλάδα… παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», δηλώνει ο κ. Παπαϊωάννου και συνεχίζει: «Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.»