Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων: Το νέο νομοσχέδιο συρρικνώνει την Διπλωματική Υπηρεσία
Τον προβληματισμό και την ανησυχία των Ελλήνων Διπλωματών προκαλεί το τελευταίο νομοσχέδιο για τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και συζητήθηκε στην ολομέλεια την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Βασικό στοιχείο προβληματισμού των Διπλωματών είναι ότι για ακόμα μια φορά απουσιάζει η πρόνοια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους σε 57 από τις 85 χώρες στις οποίες η Ελλάδα εκπροσωπείται.
Η Ένωση Διπλωματική Υπαλλήλων (ΕΔΥ) καταγγέλλει ότι το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ δεν διευκολύνει, αλλά προωθεί την εσωστρέφεια. Η ΕΔΥ καταγγέλλει ότι το νέο νομοσχέδιο θα οδηγήσει την Διπλωματική Υπηρεσία νομοτελειακά σε σταδιακή συρρίκνωση και εξουδετέρωση. Αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «420 άρθρα δεν ήταν αρκετά για να ληφθεί επιτέλους πρόνοια για την επίλυση του χρόνιου αιτήματος όλων των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που αφορά στην έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των υπαλλήλων στις χώρες εκτός ΕΕ, δηλαδή σε 57 από 85 χώρες, όπου υφίσταται διπλωματική εκπροσώπηση. Συνεχίζουμε δηλαδή να παραμένουμε ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ακόμη και εν μέσω πανδημίας».
Σύμφωνα με την ΕΔΥ «διαδικασίες αξιολόγησης, προαγωγών, πειθαρχικών διώξεων και απαξίωσης συνοδεύονται από ισοπέδωση κάθε έννοιας ιεραρχίας και αριστείας, που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ΥΠΕΞ. Χαρακτηριστικά, η αύξηση του χρόνου προαγωγής των νέων διπλωματών από 3 σε 4 έτη, δημιουργεί συνθήκες δυσμενούς διάκρισης». Οι εκπρόσωποι των Διπλωματών καταγγέλλουν, επίσης, ότι προωθούνται προς υιοθέτηση «πρωτοφανείς πειθαρχικές διαδικασίες» που «, ουσιαστικά “αφοπλίζουν” τους Διπλωματικούς Υπαλλήλους και δεν προάγουν την αξιοκρατία».
Η ΕΔΥ καταλήγει ότι «μέσω των ως άνω πρακτικών, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν προχωρά στο μέλλον ούτε ακολουθεί τον βηματισμό των άλλων Διπλωματικών Υπηρεσιών των κρατών-μελών της ΕΕ και των άλλων προηγμένων χωρών. Οι Έλληνες Διπλωμάτες, με οδηγό τους την βαθιά κατάρτιση, την ευρυμάθεια και την πλήρη αφοσίωση στο καθήκον όπου γης, έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή. Το μόνο που ζητούν είναι η απαραίτητη ηθική και υλική υποστήριξη και ένας λιτός και λειτουργικός Οργανισμός που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης Διπλωματίας».