Ο Ιωαννίδης και η παγίδα της Κύπρου. Τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Ο ρόλος των Αμερικανών

Του Αλέξη Παπαχελά

Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ιπποκράτους 118, 11472 Αθήνα. Τηλ.: 211 3003500. e-mail: metaixmio@metaixmio.gr, www.metaixmio.gr.

ISBN: 978-618-03-2742-7, Σελίδες: 630

Το ότι ο Αλέξης Παπαχελάς είναι από τους κορυφαίους δημοσιογράφους των ημερών μας, είναι γνωστό σε όλους. Αυτό, που είναι ίσως λιγότερο γνωστό, είναι το πόσο «καλά δικτυωμένος» ήταν και παραμένει. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, όπου αφενός σπούδασε και αφετέρου εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Όλες λοιπόν αυτές τις γνωριμίες του φρόντισε να τις αξιοποιήσει, να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες και έτσι τώρα να μας παρουσιάζει το παρόν βιβλίο, το οποίο, ασφαλώς, δεν είναι η πρώτη του συγγραφική εργασία.

Τώρα το να πούμε ότι η περίοδος που αναφέρεται είναι άκρως ενδιαφέρουσα, είναι αυτονόητο. Μας αρέσει δεν μας αρέσει την περίοδο της Χούντας, όπως όλοι οι λογικοί άνθρωποι την αποκαλούν, «επωάστηκαν οι σπόροι» των περισσότερων  προβλημάτων που σήμερα μας απασχολούν. Αυτό άλλωστε δείχνει και ξεκάθαρα ο υπότιτλος του βιβλίου. Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν, γιατί ο Ιωαννίδης αναφέρεται ονομαστικά. Η απάντηση είναι προφανής: το εν λόγω άτομο -με τις εμμονές που είχε- κατάφερε να υλοποιήσει ένα μέρος των επιδιώξεων κάποιων πρακτόρων της CIA στην χώρα μας. Αρκετές από τις οποίες ήσαν δικιά τους έμπνευσης και όχι της κεντρικής τους υπηρεσίας. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 1974 οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση -τρικυμία σωστότερα- που σαφώς και τις είχε απορυθμίσει.

O Αλέξης Παπαχελάς έχει γράψει πέντε βιβλία εκ των οποίων το πρώτο (και, υπό μία έννοια, δίδυμο του τελευταίου) ήταν «Ο Βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας» το 1997.

Ο συγγραφέας λοιπόν κατάφερε να πείσει να μιλήσουν αρκετούς από τους ανθρώπους που τότε βρίσκονταν στο σκοτεινό παρασκήνιο, αλλά γνώριζαν –αν δεν υποκινούσαν κιόλας– το τι έκαναν αυτοί που ήσαν «στην βιτρίνα». Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι–κλειδιά για διάφορους λόγους δεν μίλησαν. Όπως και να έχει πάντως το πράγμα, έχουμε ένα εξαιρετικό βιβλίο που επιβάλλεται –και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολικό– να διαβαστεί από όσους ασχολούνται ή απλώς ενδιαφέρονται για την ελληνική ιστορία και την πολιτική των τελευταίων 60 χρόνων. Ευχάριστη –και οπωσδήποτε χρησιμότατη– πρωτοτυπία αποτελούν τα 22 QR codes που παρεμβάλλονται στις σελίδες του βιβλίου. Σκανάροντάς τα, ο αναγνώστης ανακαλύπτει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με άγνωστα ντοκουμέντα. Π.χ. ακούει την φωνή του Ιωαννίδη και άλλων παραγόντων της περιόδου.