Στο τεύχος του Μαΐου 2022, στη σελ. 50, γράφαμε μεταξύ άλλων: «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί να είναι καλός στα «προφορικά», δεν έχει όμως να επιδείξει και πολλές διαπραγματευτικές δραστηριότητες».

Όμως πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη! Ο ΥΕΘΑ, όπως αποδεικνύεται το τελευταίο διάστημα – δεν είναι καθόλου καλός ούτε και στα προφορικά. Ιδού τρεις πολύ χαρακτηριστικές αποδείξεις:

  1. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ίδρυση Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, στις 14 Απριλίου 2022, είπε: «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, διότι αυτή την εποχή οι Σύμμαχοι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα παραμένει προσδεμένη στο άρμα των συμμάχων».
  2. Στα τέλη του ίδιου μήνα, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έκανε λόγο για ενδεχόμενο «υβριδικών απειλών» με στόχο την «εσωτερική αποσταθεροποίηση της χώρας», προειδοποιώντας μάλιστα ότι το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε τέτοιου τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο. Μέσα, σε μια ώρα και ύστερα από «επέμβαση» του Μεγάρου Μαξίμου, έσπευσε να ανασκευάσει.
  3. Στις 08 Ιουνίου 2022 ενημερώνοντας –τρόπος του λέγειν, γιατί στην ουσία δεν είπε τίποτα– την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, για τα όπλα που έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία, χαρακτήρισε τα Γενικά Επιτελεία «ελβετικό τυρί» και ότι διαρρέουν απόρρητες πληροφορίες!

Αφορμή γι’ αυτό το τελευταίο στάθηκε η αγόρευση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνούς. Επειδή, όπως έγινε γνωστό, ο εν λόγω βουλευτής δεν είπε ούτε κάτι συγκεκριμένο, ούτε υπονόησε κάτι που μπορεί να εκθέτει τα της άμυνας στην εκλογική του περιφέρεια, το ζήτημα είναι τι προκάλεσε αυτήν την έκρηξη του κ. Παναγιωτόπουλου. Γιατί η κατηγορία του προς τα Γενικά Επιτελεία είναι πολύ βαριά και απαιτείται όχι μόνο να υπάρξουν διευκρινήσεις, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αφενός «να κλείσουν οι τρύπες» και αφετέρου να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις. Και μη μας πει, όπως είχε δηλώσει για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά του Covid 19, ότι «δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κυρωτικές διατάξεις».

Κάποιος βεβαίως θα πρέπει να του θυμίσει ότι δεν είναι «χθεσινός» στο υπουργείο του. Βρίσκεται εκεί τα τελευταία 3 (τρία) χρόνια και, επομένως, οι άνθρωποι που υπηρετούν εκεί, έχουν την έγκρισή του. Αν δεν έχει τη δυνατότητα ενός τέτοιου ελέγχου, πώς θα μας πείσει ότι «κουμαντάρει το μαγαζί του», όπως λέει και …η πιάτσα; Γιατί το ΥΕΘΑ είναι ένα πολύ «ιδιαίτερο» υπουργείο, ειδικά την περίοδο που περνάμε, με τον κ. Ρ.Τ. Ερντογάν να λέει εις βάρος μας ότι του «κατεβάσει η κούτρα» του. Επίσης, χάρη στα Γενικά Επιτελεία, έχει άψογη δομή και λειτουργικότητα και θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί αμέσως τυχόν διαρροές. Εκτός και αν είναι απομονωμένος στο γραφείο του και οι συνεργάτες του δεν τον αφήνουν να δει τι συμβαίνει γύρω του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος (δεξιά), με τον υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά (αριστερά), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 22 Ιουνίου 2022.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι επικρατεί μια περίεργη –θα λέγαμε– αντίληψη περί του τι είναι απόρρητο. Απτό –και απλό– παράδειγμα τα όπλα που στείλαμε στην Ουκρανία. Το ΥΕΘΑ αρνείται πεισματικά να πει τι ακριβώς έχουν σταλεί! Τους «διαφεύγει» προφανώς το γεγονός ότι σε τέτοια θέματα, για να είναι κάτι απόρρητο θα πρέπει να συμφωνούν και τα δύο μέρη. Ποιος όμως είπε ότι συμφωνεί σε αυτό και η Ουκρανία; Ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε, πριν από κάποιες μέρες ένα λεπτομερή κατάλογο των ελληνικών αποστολών, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε αναρτηθεί σε ουκρανική ιστοσελίδα. Με άλλα λόγια, έχουμε πλήρη εφαρμογή του «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι». Δεν έχει αντιληφθεί κανένας στο επιτελείο του ΥΕΘΑ ότι με αυτά που κάνουν βοηθούν την αντιπολίτευση; Ή είμαστε υπέρ της Ουκρανίας και την βοηθάμε να αποκρούσει την ρωσική εισβολή ή θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά… Πιθανότατα βέβαια οι άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλα αυτά που δίνουμε ή θα δώσουμε στην Ουκρανία, δεν επηρεάζουν –ούτε στο ελάχιστο– την άμυνα της χώρας. Αντί λοιπόν να το «πουλήσουμε» στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας μια ακόμα διαφορά μας με την Τουρκία, «τηρούμε αιδήμονα σιγήν».

Όμως αντίστοιχη συμπεριφορά έχουμε και στα θέματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ιδού παράδειγμα ανακοίνωσης του ΥΕΘΑ, σχετικά με αυτό το θέμα: «ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας, αναφορικά με την διαδικασία εξέλιξης έξι εξοπλιστικών προγραμμάτων αρμοδιότητος ΓΕΣ και άλλων επτά αρμοδιότητος ΓΕΝ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος.».

Γιατί δεν αναφέρονται ποια είναι αυτά τα προγράμματα και πόσο κοστίζει το καθένα; Είναι απόρρητα; Μα κάποιοι από τους βουλευτές–μέλη της επιτροπής κράτησαν σημειώσεις και μπορούν θαυμάσια να τις «διοχετεύσουν» κατά το δοκούν. Ποιος και πώς θα τους το απαγορεύσει; Εξάλλου η υλοποίηση των  προγραμμάτων θα γίνει με συμβόλαια με τις κατασκευάστριες εταιρείες από τις οποίες κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν «διαρροές». Τι και από ποιον, λοιπόν, προσπαθούν κάποιοι να κρύψουν; Γιατί, τελικά, αυτός που δεν μαθαίνει τίποτα είναι ο … κυρίαρχος λαός. Αυτός που πληρώνει! Πράγμα που μπορεί να ακούγεται λαϊκίστικο, αλλά δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Ας αλλάξουν λοιπόν κάποιοι νοοτροπία και ας αρχίσουν να συμπεριφέρονται με την δέουσα δημοκρατική συμπεριφορά. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και στις δημοκρατίες υπάρχουν κανόνες και απόρρητα και δεν είναι «μπείτε σκύλοι κι αλέστε».

*Το αυθεντικό Emmental είναι τυρί που φτιάχνεται στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία και είναι γνωστό και ως «ελβετικό τυρί». Κύριο χαρακτηριστικό του οι μεγάλες και πολλές τρύπες που έχει. Χρησιμοποιείται στο σουφλέ, στο ογκρατέν, το φοντί, αλλά και για κολατσιό.

«Όλα στο φως» από τη Γερμανία!

Σε αντίθεση με τη -συνεχιζόμενη- ελληνική μυστικοπάθεια, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, στις 21 Ιουνίου 2022, ότι θα δίνει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία σχετικά με το υλικό που έχει αποσταλεί ή θα αποσταλεί προσεχώς στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για προσαρμογή στην πρακτική των στενότερων συμμάχων μας, όπως οι ΗΠΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ και εξήγησε ότι στο εξής ο κατάλογος, ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, θα ενημερώνεται συνεχώς.

Μεταξύ αυτών που αναφέρονται στη λίστα ως ήδη παραδοθέντα είναι 3.000 μπαζούκα, 100.000 χειροβομβίδες, 2000 πυραυλικά συστήματα εδάφους- αέρος, 500 αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, 100 αυτόματα όπλα και 16 εκατομμύρια σφαίρες, αλλά και 23.000 κράνη, 178 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 1200 νοσοκομειακές κλίνες και ένα προσωρινό νοσοκομείο πεδίου μάχης. Εν αναμονή για να παραδοθούν είναι, μεταξύ άλλων, 7 αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000, 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 30 αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard, σύστημα αεράμυνας Iris-T SLM και ραντάρ ανίχνευσης πυροβολικού Cobra.