Ελληνοτουρκικά: Το χειρότερο σενάριο
Η ανακίνηση από την κυβέρνηση της ασύμμετρης απειλής και του υβριδικού πολέμου ως εννοιών που αποτυπώνουν σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα σύνορά της με την Τουρκία στον Έβρο, σίγουρα βοηθούν προκειμένου να γίνει αντιληπτή από την κοινή γνώμη η τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα τα τελευταία, πολλά χρόνια σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει. Η οργανωμένη μεταφορά μεταναστών στον Έβρο, η υποβοήθησή τους από μονάδες των Ειδικών Επιχειρήσεων της Τουρκικής Αστυνομίας και η χρήση εξαρτημάτων και υλικών (όπως δακρυγόνα, σχοινιά κ.ά.) για την δημιουργία ρηγμάτων στην ελληνική συνοριακή γραμμή, αποτελούν παράδειγμα υβριδικής απειλής απευθείας από τα σχετικά εγχειρίδια, στο πεδίο της πρακτικής. Η Αθήνα έως τώρα έχει ανταποκριθεί επαρκώς στην πίεση που δέχεται από την Τουρκία, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Μετά τις επαφές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, αλλά και εκείνες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, κατέστη σαφές ότι η Ε.Ε. αφενός στηρίζει τις Ελληνικές θέσεις, αφετέρου βρίσκεται πολύ μακριά από κάποια άμεση λύση στο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016 πρέπει να θεωρείται γράμμα κενό περιεχομένου. Άλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίιπ Ερντογάν ετοιμάζεται για συνάντηση με Μέρκελ και Μακρόν, προκειμένου να το διαπραγματευθεί από την αρχή.
Τι από όλο αυτό το, πρόσκαιρο και ατυχές όπως προέκυψε, σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας, θα παραμείνει στο τραπέζι είναι ακόμη νωρίς να φανεί. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στην Άγκελα Μέρκελ ευθέως τις ελληνικές θέσεις:
- Πρώτον, να φύγουν οι μετανάστες τους οποίους η Άγκυρα μετέφερε στα σύνορα.
- Δεύτερον, να δεχθεί αυτούς που κατόρθωσαν να μπουν στη διάρκεια αυτού, του τελευταίου κύματος.
- Τρίτον να περιπολεί η FRONTEX όχι μόνο στα Ελληνικά αλλά και στα Τουρκικά Χωρικά Ύδατα
- Και, τέταρτον και σημαντικότερο, να δέχεται επιστροφές προσφύγων και μεταναστών όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από τους εγκατεστημένους στην ενδοχώρα.

Στην Αθήνα προετοιμάζονται, ωστόσο, ακόμα και για το χειρότερο. Αυτές τις ημέρες το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας πλέει ανατολικά στη Μεσόγειο, με τελικό προορισμό τα νότια της χώρας. Παρά το γεγονός ότι δεν θα γίνει λειτουργικό και χρήσιμο για την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO) πριν περάσουν λίγοι μήνες, στην Αθήνα η αποστολή ερευνητικού στα νότια της Κρήτης για δοκιμή των Ελληνικών αντανακλαστικών, μάλιστα στην περιοχή νότια του Λασιθίου, δεν θεωρείται αδύνατη, ιδιαίτερα καθότι οι Τούρκοι εμφανίζονται ιδιαίτερα βιαστικοί να νομιμοποιήσουν την περιοχή αυτή ως «τουρκικής» αρμοδιότητας, πιέζοντας τον ΟΗΕ να προχωρήσει στην ταχύτερη ανάρτηση των συντεταγμένων του Τουρκολιβυκού Μνημονίου. Επίσης, υπάρχει εντατική προετοιμασία για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, καθώς ο κίνδυνος επεισοδίου σε βραχονησίδα την οποία οι Τούρκοι θεωρούν «γκρίζα», σε περίπτωση αποβίβασης μεταναστών, παραμένει ενεργός.
Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και η απόλυτα ασύμμετρη απειλή, κυρίως για την οικονομία αλλά και τις αντοχές του εγχώριου συστήματος υγείας, καθίσταται σαφές ότι η άνοιξη θα είναι πολλαπλώς δύσκολη.