Του Βασίλη Νέδου

Με στοιχεία ελαφρού αντιαεροπορικού πυροβολικού ενισχύει η Ελλάδα τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Η αποστολή υλικού και προσωπικού ξεκίνησε τα προηγούμενα 24ωρα και ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και είναι εναρμονισμένη απολύτως με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας να συνεισφέρει στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ, η οποία ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αποστέλλει στη Βουλγαρία τέσσερις ουλαμούς ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, δηλαδή περί τα 30 στελέχη του Πυροβολικού. Τα συστήματα ASRAD/Hellas χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Φινλανδία και είναι ικανά να επιχειρήσουν υπό αντίξοες συνθήκες και σε δύσκολο έδαφος. Πρακτικά αποτελούνται από ένα όχημα τύπου Hummer, το οποίο μεταφέρει τετραπλό εκτοξευτή πυραύλων Stinger. Τα ASRAD μπορεί να μεταφερθούν, εφόσον αυτό απαιτηθεί, και μέσω αέρος.

Η διαδικασία μεταφοράς τους έχει ήδη ξεκινήσει και εντάσσεται σε σημαντικό βαθμό στην κεντρική απόφαση του ΝΑΤΟ να στηριχθούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι δύο βασικές παράκτιες ανατολικές χώρες της Συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα προς αυτή τη διαδικασία συνεχίζεται η διαρκής μεταφορά δυνάμεων προς τις δύο αυτές χώρες μέσα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οπως είχε αποκαλύψει ήδη από τις 10 Μαρτίου η «Κ», μόνο από την αμερικανική πλευρά προωθούνται (από και προς Ρουμανία) μέσω της Αλεξανδρούπολης συνολικά 3.000 προσωπικού και οπλικά συστήματα, ανάμεσα στα οποία τεθωρακισμένα Bradley και τανκς τύπου Μ1 Abrams, που είχαν συμμετάσχει στην άσκηση «Θρακική Συνεργασία 2022» στο Πετροχώρι Ξάνθης μαζί με τεθωρακισμένα του Στρατού Ξηράς.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών στην Ανδραβίδα, όπου τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν τα τελευταία σενάρια της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2022», στην οποία συμμετείχαν και αεροσκάφη από τα αεροπλανοφόρα «Χάρι Σ. Τρούμαν» και «Σαρλ ντε Γκωλ». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος περιέγραψε την άσκηση ως μήνυμα αλληλεγγύης αλλά και αποτροπής. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος αναφέρθηκε χθες στην άσκηση «Ηνίοχος 2022» αλλά και στον συνδυασμό της με την παράλληλα εξελισσόμενη άσκηση, σε επίπεδο ειδικών επιχειρήσεων, «Ωρίων 22».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” στις 2 Απριλίου 2022