Οι γενιές της Μεταπολίτευσης έχουν μεγαλώσει με ένα σύνθημα που, στο πέρασμα των δεκαετιών από το 1974 μέχρι σήμερα, έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές: «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία»!

Το φώναζαν οι Αθηναίοι κατά την υποδοχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974, όταν επέστρεφε στην ελληνική πρωτεύουσα με το προσωπικό αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου Β. Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Το ίδιο σύνθημα αντηχούσε το Μάιο του 1979, όταν ο ίδιος Γάλλος πρόεδρος προσερχόταν στο Ζάππειο Μέγαρο για την τελετή προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, καθώς είχε βοηθήσει, αποφασιστικά,  στην ικανοποίηση ενός αιτήματος που κάποτε φαινόταν άπιαστο όνειρο και τελικά οδήγησε στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Τη δεκαετία του ’80, η στενή συνεργασία του προέδρου Φρ. Μιτεράν με τον πρωθυπουργό Αν. Παπανδρέου απέδειξε πως η λογική της συμμαχίας ήταν και θα παρέμενε διακομματική, ενώ η συνέχισή της επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και το 2008, όταν ο πρόεδρος Ν. Σαρκοζί ήταν ο μόνος που συμπαραστάθηκε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ, στην κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και, ασφαλώς, το καλοκαίρι το 2015, ο πρόεδρος Φρ. Ολάντ ήταν ο Ευρωπαίος ηγέτης που κατάφερε, μαζί με τη διακριτική δράση του ομολόγου του Πρ. Παυλόπουλου, να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, διορθώνοντας τα λάθη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα μέσω ενός, δυστυχώς, σκληρού προγράμματος λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ασφαλώς, η συνεργασία των δύο χωρών δεν ήταν στενή μόνον κατά τις τελευταίες δεκαετίας. Η Ελλάδα και η Γαλλία διατηρούν σχέσεις φιλίας ήδη από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Οι ιδέες της Εθνικής Παλιγγενεσίας και τα πρώτα Συντάγματα και διακηρύξεις των Εθνοσυνελεύσεων είχαν, σε μεγάλο βαθμό, βασιστεί και εμπνευστεί από το Γαλλικό Διαφωτισμό και την Επανάσταση του 1789. Το Γαλλικό  Ναυτικό υπό το ναύαρχος Ανρί Δεριγνύ, μαζί με τους στόλους της Αγγλίας και της Ρωσίας, πρωταγωνίστησε στο Ναβαρίνο το 1827, οδηγώντας στη Συνθήκη του Λονδίνου και την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών εγκαθιδρύθηκαν το 1834 και φέτος συμπληρώνονται τα 185 χρόνια τους.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.