Ελάχιστες ελπίδες ύφεσης μετά την επίσκεψη Ερντογάν
Του Αλέξανδρου Τάρκα
Η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, όποτε και σε όποιο πλαίσιο τελικά πραγματοποιηθεί (αφού, μέχρι και την τελευταία στιγμή, υπήρχαν διαφορές), γεννά κάποιες ελπίδες για την εξασφάλιση «κανονικότητας» ή λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις, αλλά είναι πολύ αμφίβολη η πραγματική βελτίωσή τους.
Αν και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 15 χρόνια (από τη στιγμή της εκλογικής νίκης του AKP και την ανάληψη, διαδοχικά, πρωθυπουργικών και προεδρικών καθηκόντων από τον ηγέτη του) επιθυμούν τη διατήρηση και ανάπτυξη των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας και είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας, η τουρκική πλευρά συνεχίζει την προκλητικότητα. Παρά δε το σχετικά καλό κλίμα όλων των πρόσφατων διμερών συναντήσεων (Τσίπρας-Ερντογάν, στο Πεκίνο, το Μάιο, πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ, στην Αθήνα, τον Ιούνιο και Ν. Κοτζιάς, στην Άγκυρα, τον Οκτώβριο), η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώνεται.
- Οι παραβιάσεις και οι ΗΠΑ
Αν και οι στατιστικές δεν αντανακλούν πάντα την οξύτητα των τουρκικών προκλήσεων, το γεγονός είναι ότι οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (τόσο στο πραγματικό όριο των 10 ναυτικών μιλίων, όσο και στο ΝΑΤΟϊκά καταγραφόμενο των 6 ν.μ.) είναι σχεδόν διπλάσιες το 2017 (που δεν έχει ακόμα λήξει) συγκριτικά με το 2016. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εμπλοκές των μαχητικών, ενώ οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών είναι λιγότερες συγκριτικά με πέρυσι. Μεγάλη ένταση διαπιστώνεται και στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων με υπερτετραπλάσιες (!) παραβιάσεις τους συγκριτικά με πέρυσι και με αρκετές εκατοντάδες από αυτές να έχουν σημειωθεί στα Ίμια.
Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, οι αριθμητικοί και «ποιοτικοί» δείκτες της τουρκικής προκλητικότητας παρουσιάστηκαν, με συνοπτικούς πίνακες και χάρτες, στην αμερικανική πλευρά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ δεν συζήτησε την ουσία του θέματος και προτίμησε να περιγράψει περισσότερο την προσωπική του εκτίμηση για τον κ. Ερντογάν και λιγότερο τη στάση των αρμόδιων αμερικανικών υπουργείων και υπηρεσιών. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος Μ. Πενς φέρεται να εξέφρασε την έκπληξή του και να συμμερίστηκε τις ελληνικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις ενός πιθανού ατυχήματος ή δυστυχήματος στο Αιγαίο τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στην επιδιωκόμενη περιφερειακή σταθερότητα.
TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.