Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού. Έχει αποφασιστεί ότι το συνολικό ποσό που μπορεί να διατεθεί για το εν λόγω πρόγραμμα είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Αυτήν την περίοδο οριστικοποιούνται οι απαιτήσεις από την πλευρά του Ναυτικού.

Κατ’ αρχήν ο εκσυγχρονισμός θα αφορά μόνον τα συστήματα μάχης των πλοίων. Θα υπάρξει αντικατάσταση αισθητήρων, π.χ. ραντάρ. Καθώς και αντικατάσταση, εκσυγχρονισμός ή επισκευή των συστημάτων ανταλλαγής τακτικής εικόνας/κατάστασης, διεύθυνσης βολής και ηλεκτρονικού πολέμου. Φυσικά τα νέα ή εκσυγχρονισμένα συστήματα θα διασυνδεθούν με τα υπάρχοντα. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών θα πραγματοποιηθούν και όλες οι συνήθεις εργασίες περιοδικής συντήρησης των πλοίων και τυχόν απαιτούμενες επισκευές των άλλων συστημάτων τους.

Η πρόθεση από την πλευρά του Ναυτικού είναι η έναρξη των εργασιών να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2021. Το που θα γίνουν αυτές είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο παραμένει εκκρεμές. Με αυτό άλλωστε συνδέονται οι επισκέψεις που πραγματοποίησε, στις 23 Μαΐου, ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη και αρμόδιους επιτελείς, στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ), στο Σκαραμαγκά, και στις Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ (ΝΒΕΕ), στην Ελευσίνα. Εκεί αφενός ενημερώθηκε για τις τακτικές εργασίες συντήρησης που γίνονται στα μεν ΕΝΑΕ στο υποβρύχιο Παπανικολής S120 και στις ΝΒΕΕ στην πυραυλάκατο Ρουσσέν Ρ67, αφετέρου διαπίστωσε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των δύο ναυπηγείων. Πάντως, από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού, έχει ξεκαθαριστεί ότι σε περίπτωση που δεν έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα της επαναλειτουργίας των δύο ναυπηγείων, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ 200ΗΝ μπορεί να πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος υπολογίζεται να είναι περί τα πέντε χρόνια. Για το πρώτο πλοίο η διάρκεια του εκσυγχρονισμού υπολογίζεται να είναι περί τους 18 μήνες (1½ χρόνος), ενώ για τα υπόλοιπα θα είναι μικρότερη. Ως προς τους υποψήφιους αναδόχους του προγράμματος, αν και δεν υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες, θεωρείται ότι στη διαγωνιστική διαδικασία θα συμμετάσχουν οι γαλλική Naval Group, η καναδική Lockheed Martin Canada και η ολλανδική THALES. Να θυμίσουμε ότι οι ημερομηνίες ένταξης των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ ήταν οι εξής: Ύδρα F452, στις 12.11.1992, Σπέτσαι F453, στις 24.10.1996, Ψαρά F454 στις 30.04.1998 και Σαλαμίς F455 στις 16.12.1998.