Βασιλική Γ. Μισσιρά

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο ρόλος και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ. Ασκληπιού 21, 10678 Αθήνα. Τηλ.: 210 3811077, Fax: 210 3811086. Καμβουνίων 9, 54621 Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310 256146, Fax: 2310 256148. email: epikentro@epikentro.gr, www.epikentro.gr.

ISBN: 978-960-458-870-1, Σελίδες: 362

Με αυτόν τον τίτλο και το ουδέτερο εξώφυλλο, θα περίμενε κανείς να έχουμε να κάνουμε με ένα βαρετό βιβλίο που επαναλαμβάνει μάλλον γνωστά πράγματα τα οποία, συνήθως, δεν θυμόμαστε. Τίποτε πιο λάθος! Το βιβλίο είναι άκρως πληροφοριακό, γραμμένο με τρόπο που μόνον «δασκαλίστικος» δεν μπορεί να θεωρηθεί. Διαβάζεται ευχάριστα, αν και το θέμα του – κακά τα ψέματα – μόνον «πιασάρικο» δεν είναι. Είναι μια άκρως επιστημονική μελέτη που σίγουρα δεν γίνεται βαρετή. Και  το σημαντικότερο: αν και πλήρως θεμελιωμένη, διαβάζεται άνετα και από τον λεγόμενο «μέσο πολίτη». Αυτόν που πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι κάποιοι οργανισμοί φτιαγμένοι για να «πίνουν το αίμα» του λαουτζίκου, να δίνουν μισθάρες στους ημέτερους και να επιβάλουν κανόνες που ή πρακτική αξία δεν έχουν ή αποσκοπούν στη διαιώνιση του είδους τους.

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι καθόλου θεωρητικό. Ασχολείται με θέματα που –εκτός του ότι μας αφορούν άμεσα– μας απασχολούν. Απλό παράδειγμα η περίπτωση του Brexit για το οποίο τόσα και τόσα καθημερινά ακούμε και βλέπουμε. Απορούμε γιατί ένα σημαντικό τμήμα των Βρετανών επιμένει στο Brexit, όταν είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θα επιφέρει μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι τα επαγγελλόμενα οφέλη. Στην σελίδα λοιπόν 237 διαβάζουμε: τέλος, η τέταρτη παράδοση της βρετανικής ιδιότητας του πολίτη, σχετίστηκε με την ταυτότητα στην Αυτοκρατορία και το αυτοκρατορικό αίσθημα της ταυτότητας, το οποίο ακόμα αποτελεί πηγή μιας υπεροψίας που επικαλείται το επίχρισμα της μεγαλειότητας ενισχύοντας την ξενοφοβία και τον ρατσισμό». Πρόκειται για ακριβέστατη περιγραφή των στοιχείων πάνω στα οποία επένδυσαν οι «ηγέτες» του Brexit και κέρδισαν! Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για βιβλίο που «ανοίγει τα μάτια» του αναγνώστη του και, επομένως, είναι χρησιμότατο.