Δύο drones, φερόμενα ως «ουκρανικά», επιχειρούν να «σκάσουν» πάνω στο Κρεμλίνο τα ξημερώματα της Τετάρτης, 3 Μαΐου, λίγα 24ωρα πριν από τους εορτασμούς της «Ημέρας της Νίκης» των Σοβιετικών έναντι της ναζιστικής Γερμανίας, υποτίθεται με στόχο να σκοτώσουν τον ίδιο τον Πούτιν, ο οποίος ωστόσο δεν το συνηθίζει να είναι εκεί στις 2 το πρωί.

Βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει όντως ένα μικρό τετρακόπτερο drone να εκρήγνυται σε απόσταση ολίγων μέτρων πάνω από το «φρούριο» του Κρεμλίνου. Σίγουρα δεν πρόκειται για τροποποιημένο/πειραγμένο Tupolev Tu-141, από εκείνα που λέγεται ότι έχουν χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη οι Ουκρανοί σε επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων.

Σημαντική σημείωση: Η φερόμενη ως επίθεση δεν άφησε πίσω ούτε υλικές φθορές, ούτε νεκρούς ή τραυματίες, ούτε προκάλεσε τόσο θόρυβο ώστε να ξυπνήσει τους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας.

Έπειτα από λίγες ώρες, η ρωσική ηγεσία δίνει στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που απλώνεται σε πέντε παραγράφους, σαφώς μακροσκελέστερη από όσες είχαν προηγηθεί με φόντο άλλες επιθέσεις τους περασμένους μήνες. Το Κρεμλίνο κατηγορεί την ουκρανική ηγεσία για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν και, σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει ότι δικαιούται να προχωρήσει σε αντίποινα.

Παίρνοντας την «πάσα», πρόθυμοι Ρώσοι αξιωματούχοι (τύπου Μεντβέντεφ) σπεύδουν να ζητήσουν δημοσίως να πραγματοποιηθούν ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κατά του Κιέβου με στόχο την εξόντωση του Ζελένσκι.

Από την πλευρά της, η ουκρανική ηγεσία (Ζελένσκι, Ποντόλιακ) σπεύδει να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την επίθεση, αποποιούμενη κάθε ευθύνη.

Μια ημέρα μετά (4 Μαΐου), ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγορεί για την «επίθεση» τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτό το πλήγμα «δεν θα μείνει αναπάντητο». Ωστόσο η Ουάσιγκτον απορρίπτει τις ρωσικές κατηγορίες ως «γελοίες».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, καταγγέλλει ένα κύμα ουκρανικών «τρομοκρατικών ενεργειών» και «σαμποτάζ» που «δεν έχει προηγούμενο» εντός των ρωσικών συνόρων, εγκαλώντας τη Δύση για τη «σιωπή» της.

Τα ερωτήματα, στις αναλύσεις τους διεθνούς Τύπου, πολλά: «Ποιος βομβάρδισε το Κρεμλίνο;» (DefenseOne) – «Γιατί η ρωσική ηγεσία επέλεξε να δημοσιοποιήσει το επεισόδιο; […] Θα χρησιμοποιήσει, άραγε, αυτό το συμβάν για να δικαιολογήσει περισσότερα και ακόμη πιο θανατηφόρα χτυπήματα κατά της Ουκρανίας;» (the New York Times)

Εάν αποτελεί όντως ενέργεια εξωτερικού εχθρού και όχι προβοκάτσια/false flag, η εμφάνιση αυτών των drones πάνω από το Κρεμλίνο αποτελεί την πιο εντυπωσιακή «εισβολή» στον ρωσικό εναέριο χώρο έπειτα την περιπέτεια του νεαρού Γερμανού Ματίας Ρουστ που είχε προσγειώσει το μικρό του αεροσκάφος στην Κόκκινη Πλατεία την άνοιξη του 1987, εκθέτοντας τότε τη σοβιετική αεράμυνα. Τότε, το 1987, είχαν πάντως «πέσει κεφάλια» στις σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις και στο υπουργείο Άμυνας. Τώρα;

Οι επιθέσεις με drones έχουν, πάντως, όντως πληθύνει εντός των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο στην κατεχόμενη Κριμαία αλλά και βαθύτερα εντός της Ρωσίας (σε Κρασνοντάρ, Μπριάνσκ, Μπέλγκοροντ κ.ά.), προκαλώντας υλικές φθορές κυρίως σε αποθήκες καυσίμων και δίκτυα (ενεργειακά, συγκοινωνιών).

Η ρωσική ηγεσία μιλά για «ουκρανικά σαμποτάζ». Το Κιέβο, από την άλλη πλευρά, μιλά για ομάδες Ρώσων που «αντιστέκονται» στον Πούτιν υπονομεύοντας τη ρωσική εισβολή.

Σε κάθε περίπτωση, το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει να γυρίσει την κατάσταση υπέρ του, επενδύοντας στο αφήγημα ότι «η Ρωσία απειλείται» από «Ουκρανούς και δυτικές μυστικές υπηρεσίες που θέλουν να μεταφέρουν τον πόλεμο εντός των ρωσικών συνόρων».

Αυτό το αφήγημα θα μπορούσε να φανεί «βολικό», καθώς θα έδινε την ευκαιρία στον Πούτιν να δικαιολογήσει τη διαιώνιση της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» προχωρώντας σε νέους κύκλους επιστράτευσης, να αποπροσανατολίσει από τις «κακές ειδήσεις» περί ρωσικών απωλειών (ενδεικτική η πρόσφατη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τις πολύ μεγάλες ανθρώπινες απώλειες των Ρώσων στο μέτωπο του Μαχμούτ τις οποίες όμως αρνείται η ρωσική πλευρά), και να προετοιμάσει ενδεχομένως το έδαφος για νέα πλήγματα κατά στόχων εντός της Ουκρανίας, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα πλήγματα μπορεί να ατόνησαν κατά περιόδους ή να άλλαξαν αλλά δεν σταμάτησαν ποτέ. Αντιθέτως, τα τελευταία 24ωρα (3 – 5 Μαΐου) καταγγέλεται πως σημειώθηκαν ρωσικές επιθέσεις στη Χερσώνα (όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 23 άτομα μόνο την περασμένη Τετάρτη), στο Κίεβο, στην Οδησσό κ.ά.

Ειρήσθω εν παρόδω, αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το βρετανικό υπουργείο Άμυνας «βλέπει» ρωσικά προβλήματα εφοδιασμού και ελλείψεις σε ρωσικά πυρομαχικά ακριβείας, ελλείψεις τις οποίες επιβεβαιώνει διαμαρτυρόμενος και ο Γεβγκένι Πριγκοζίν της Wagner οι μισθοφόροι του οποίου πρωταγωνιστούσαν στις μάχες στο Μπαχμούτ, ενώ και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφθηκε προ ημερών τις εγκαταστάσεις της ρωσικής Tactical Missiles Corp. ζητώντας από τους εκεί διευθύνοντες να αυξήσουν την παραγωγή.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον εξελίξεων πια, αναμένονται με ενδιαφέρον όσα θα δηλώσει ο Πούτιν την Τρίτη, 9 Μαΐου, κατά τους εορτασμούς για την «Ημέρα της Νίκης» των Σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Οι εξελίξεις, πάντως, της περασμένης εβδομάδας δείχνουν προς την κατεύθυνση ενός νέου κύκλου κλιμάκωσης της στρατιωτικής έντασης στον άξονα Μόσχας – Κιέβου, ενώ παράλληλα αναμένουμε και την «αντεπίθεση» των Ουκρανών στην ανατολική και νότια Ουκρανία, μια εδώ και καιρό αναμενόμενη αντεπίθεση που έχει ήδη γίνει «θέμα» διεθνώς… προτού καν ξεκινήσει.

«Πόλεμος στην Ουκρανία: “Εκρηκτικός” ο δρόμος ως τις 9 Μαΐου», ήταν ο τίτλος άρθρου που είχαμε δημοσιεύσει στο Α&Δ τον Απρίλιο του 2022. Δεκατρείς μήνες μετά, αν και έχουν αλλάξει εν τω μεταξύ πολλά, η «εκρηκτικότητα» παραμένει.