Διπλή αδιαλλαξία επιλέγει η Τουρκία
Αδιαλλαξία σε δύο πεδία -αφενός στο Αιγαίο με τη μη αποτροπή των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και αφετέρου στην ΑΟΖ της Κύπρου με την αγορά και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου- επιλέγει η Τουρκία παρά τις προσδοκίες της Αθήνας και άλλων δυτικών πρωτευουσών για σταδιακή υιοθέτηση μετριοπάθειας από τον πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν.
Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις εξακολουθούν να μεταφέρουν προς την ελληνική ηγεσία τις πληροφορίες και εκτιμήσεις τους πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να προβεί σε ακραίες ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, εννοώντας την πρόκληση αεροναυτικού επεισοδίου στο Αιγαίο ή τη δυναμική παρέμβαση κατά των γεωτρήσεων στις θαλάσσιες ζώνες της Μεγαλονήσου. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες και αναλύσεις επιμένουν ότι ο κ. Ερντογάν, κυρίως λόγω της Συρίας και των ισορροπιών που πρέπει να τηρεί έναντι της Ρωσίας, του Ισραήλ και του Ιράν, έχει ως πολύ κατώτερη προτεραιότητά του τα προβλήματα με την Ελλάδα και την Κύπρο, οπότε δεν προτίθεται να ξεπεράσει κάποια «αποδεκτά» (;) όρια.
Ωστόσο -κι αν ακόμα η εκτίμηση αυτή αποδειχθεί ακριβής- η Αθήνα και η Λευκωσία εξακολουθούν να ανησυχούν γι’ άλλες πρωτοβουλίες της τουρκικής πλευράς που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν κατευνάζονται από τις παρεμβάσεις της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.