Του Ηλία Νταλούμη

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία και οι μαθητές και μαθήτριες κάνουν κάποιες επαναλήψεις. Θα αναρωτηθείτε, βέβαια, και τι σημασία έχει αυτό στην Άμυνα της χώρας; Η απάντηση είναι απλή: έχει γιατί καλό είναι να θυμηθούμε κάποιες έννοιες που πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αναφερθούμε. Ξεκινάμε λοιπόν!

Και πρώτα με έναν όρο που χρησιμοποιούν οι πάντες αλλά πουθενά δεν θα βρείτε έναν απλό και κατανοητό ορισμό. Πρόκειται για την Γεωπολιτική. Όρος που γεννήθηκε το 1899, αναπτύχθηκε ως επιστήμη την περίοδο του Μεσοπολέμου κι έγινε της μόδας –στην Ελλάδα τουλάχιστον– τα τελευταία 30 χρόνια. Αν ψάξετε, σίγουρα θα βρείτε αρκετούς μακροσκελείς και μάλλον δυσνόητους ορισμούς. Για να μην μακρηγορούμε, θα μπορούσαμε –με απλά και προπαντός λίγα λόγια– να πούμε ότι Γεωπολιτική είναι ο σχεδιασμός και η άσκηση πολιτικής με βάση τη γεωγραφία.

Και να περάσουμε σε έναν άλλον όρο, οποίος είναι εξίσου νεφελώδης και, πολλές φορές, συγχέεται με τη γεωπολιτική. Ο λόγος για την Γεωστρατηγική. Ουκ ολίγοι θέλοντας να αναφερθούν στην γεωπολιτική, μιλούν για γεωστρατηγική και το αντίθετο. Ενώ δεν είναι και λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν τη γεωστρατηγική ως «ψευδοεπιστήμη». Πιθανώς και να έχουν δίκιο. Σίγουρα όμως εδώ δεν μας ενδιαφέρει. Έτσι μπορούμε να ορίσουμε ότι Γεωστρατηγική είναι το σύνολο των μεθόδων υλοποίησης της γεωπολιτικής.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.