Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, drones και περιπλανώμενα πυρομαχικά, πυραυλικά συστήματα και φορητά MANPADS, αεροσκάφη, ελικόπτερα και αυτοκινούμενα πυροβόλα… βρέθηκαν να «δοκιμάζονται» τους τελευταίους 14 μήνες στο μέτωπο της Ουκρανίας, στα χέρια των αντιμαχόμενων δυνάμεων, με τους Ουκρανούς να έχουν λάβει μέχρι στιγμής από τη Δύση ως βοήθεια οπλικά συστήματα συνολικής αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«…οι αντιμαχόμενες πλευρές αντιπαρατάσσουν ολοένα ισχυρότερα όπλα, ενώ προετοιμάζονται για τις μάχες του κοντινού μέλλοντος οχυρωμένες πίσω από φαινομενικώς ανελαστικές θέσεις», γράφαμε στο Α&Δ τον περασμένο Φεβρουάριο, σε άρθρο υπό τον τίτλο «Ουκρανία – Ένας χρόνος πολέμου: Τα όπλα που έκαναν τη διαφορά», με το βλέμμα τότε στραμμένο σε όλα εκείνα τα συστήματα για τα οποία συζητάμε το περασμένο διάστημα με φόντο την ουκρανική σύρραξη (HIMARS, Stinger, Javelin, Μ-113, M-2 Bradley κ.ά.)

Έκτοτε, άρχισαν να φθάνουν στην Ουκρανία τα πρώτα Leopard 2, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν οι προετοιμασίες και για την έλευση των πρώτων M1 Abrams τα οποία, όπως λέγεται, θα αρχίσουν να φθάνουν στο ουκρανικό μέτωπο το ερχόμενο φθινόπωρο και όχι το 2024 όπως είχε αρχικά λεχθεί (για τα Abrams βλ. και το «Ουκρανία – Ένας χρόνος πολέμου: Τα τανκς που έφτασαν, τα όπλα που καθυστερούν και οι αβεβαιότητες που αυξάνονται»).

Πανίσχυρα όπλα συρρέουν, λοιπόν, στην Ουκρανία, ενισχύοντας τη φονική δύναμη πυρός ενός πολέμου στον οποίο κοντράρονται όχι μόνο εθνικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και ανταγωνιστικές αμυντικές βιομηχανίες.

Παράλληλα ωστόσο, την ίδια ώρα, από τις γραμμές του μετώπου δεν λείπουν και οι αυτοσχέδιες πατέντες, κάποιες μάλιστα από τις οποίες μοιάζουν βγαλμένες από άλλες παλαιότερες εποχές.

Ο Ρομπ Λι του Foreign Policy Research Institute ανάρτησε προ ημέρων στον λογαριασμό του στο twitter εικόνες στις οποίες οι Ουκρανοί παρουσιάζονται να έχουν απλώσει δίχτυα ψαρέματος γύρω από ένα ραντάρ τύπου 36D6 προκειμένου να το προστατεύσουν από ενδεχόμενες επιθέσεις ρωσικών περιπλανώμενων πυρομαχικών τύπου Lancet. Σύμφωνα μάλιστα με τον Λι, η εν λόγω πατέντα απεδείχθη επιτυχής στην πράξη. «Αντι-drone σύστημα, στο τζάμπα», σημειώνουν από την πλευρά τους οι συντάκτες του Defense One, σχολιάζοντας τη σχετική ανάρτηση.

Αυτοσχέδιες πατέντες είχαμε, όμως, δει και πέρυσι, και από την πλευρά της Ρωσίας. Υπενθυμίζονται εκείνες οι εικόνες ρωσικών φορτηγών KAMAZ που έφεραν πάνω τους… στρώσεις από κορμούς δέντρων ως πρόσθετη θωράκιση. Γιατί άραγε; Κατά μία άποψη, για να μην μπορούν οι Ουκρανοί να πυροβολούν τις μηχανές τους προκαλώντας φθορές στο ψυγείο που θα έκαναν τους κινητήρες να υπερθερμανθούν.

Υπενθυμίζονται, επίσης, οι εικόνες των ρωσικών αρμάτων μάχης που έφεραν στο πάνω μέρος τους πρόσθετες, αυτοσχέδιες μεταλλικές θωρακίσεις (γρίλιες – κλωβούς) ή ακόμη και σακιά με άμμο. Γιατί; Ως μέσο πρόσθετης θωράκισης έναντι των πληγμάτων από Javelin και NLAW, όπως λέγεται.

Αλλά και από την πλευρά των Ουκρανών, τον περασμένο χρόνο «επιστρατεύθηκαν» πολλά ημιφορτηγά τα οποία – αφού πρώτα τροποποιήθηκαν και εξοπλίστηκαν με πυροβόλα στην καρότσα, θυμίζοντας έτσι οχήματα που μοιάζουν βγαλμένα από τον δυστοπικό κόσμο κινηματογραφικών ταινιών τύπου Mad Max – βρέθηκαν να παίρνουν μέρος στις μάχες… βάλλοντας κατά του εχθρού.

Οχήματα όπως τα Mitsubishi L200, Ford Ranger και Toyota Hilux βρέθηκαν να «πολεμούν» με την πλευρά των Ουκρανών, ανασύροντας από τη μνήμη εικόνες όχι μόνο κινηματογραφικές αλλά και παρελθόντων πολέμων. Από τον καλούμενο Toyota War που είχε λάβει χώρα στα τέλη της δεκαετίες του 1980 μεταξύ Λιβύης και Τσαντ – τον καλούμενο και Great Toyota War λόγω των πολλών, εξοπλισμένων με πυροβόλα και αντιαρματικά, ημιφορτηγών τύπου Hilux και Land Cruiser που είχαν πάρει μέρος σε αυτόν – έχουν πια περάσει σχεδόν 25 χρόνια. Ως φαίνεται ωστόσο, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν.

Όσο για τη βοήθεια και τις προμήθειες αμυντικού υλικού, εκείνες – ειδικά στην περίπτωση της Ουκρανίας – προέρχονται πια όχι μόνο από επίσημα αλλά και από ανεπίσημα/αυτοσχέδια δίκτυα. «Άτυπα στρατιωτικά δίκτυα, ξένοι εθελοντές και η εγχώρια κοινωνία των πολιτών ενισχύουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με πραγματικούς και ουσιαστικούς τρόπους», διαβάζουμε στον ιστότοπο War on the Rocks, στο πλαίσιο άρθρου υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κάτι περισσότερο από ένα χόμπι: Ανεπίσημη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία».