«Quo Vadis Europa?» Το ερώτημα ανακύπτει σχεδόν αυτόματα εάν κοιτάξει κανείς προς την πλευρά του γερμανικού «διευθυντηρίου» και των… αντικρουόμενων μηνυμάτων που εκείνο εκπέμπει λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Μπούντεσταγκ τάσσεται, πλέον, ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, όπως προκύπτει μέσα από 12σέλιδο κομματικό έγγραφο-πρόταση που επικαλείται η εφημερίδα Welt Am Sonntag. Ο λόγος για έναν «νέο, ξεχωριστό και αυτόνομο» ευρωστρατό («28. EU-Armee») που θα υπάγεται στην Κομισιόν και θα λειτουργεί υπό τις εντολές ενός νέου Ευρωπαίου «Επιτρόπου Άμυνας» («Verteidigungskommissar»). Για μια δύναμη συνολικά περίπου 8.000 στρατιωτών, που θα αναλαμβάνει δράση όμως μόνο έπειτα από έγκριση (με απλή πλειοψηφία) του ευρωκοινοβουλίου (στα πρότυπα δηλαδή της γερμανικής Μπούντεσταγκ που έχει δικαίωμα βέτο ως προς την κινητοποίηση των στρατευμάτων της Μπούντεσβερ), το οποίο ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να εγκρίνει και το διορισμό του διοικητή της εν λόγω δύναμης.

Το SPD θέλει ευρωστρατό

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί ανεξάρτητα από  δυσάρεστα ζητήματα κυριαρχίας […] Ο 28ος στρατός μπορεί να ενισχύσει τον στρατιωτικό πυλώνα της ευρωπαϊκής συνεργασίας», δηλώνει ο Σοσιαλδημοκράτης ομοσπονδιακός βουλευτής Φριτς Φέλγκεντροϊ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής Welt. Σημειωτέον πως το SPD, αν και ελάσσων κυβερνητικός εταίρος, εξακολουθεί να «ελέγχει» το γερμανικό ΥΠΕΞ (με επικεφαλής τους Χάικο Μάας και Μίκαελ Ροτ).

Η Καρενμπάουερ θέλει προστασία από ΗΠΑ

Η ίδια η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εμφανίζεται, ωστόσο, να έχει διαφορετική άποψη. Μέσα από άρθρο γνώμης που δημοσίευσε στο Politico πίσω στις αρχές Νοεμβρίου, η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ – που συγκυβερνά επί του παρόντος μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες ως (προσωρινή) διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU – αποκήρυξε την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία ως «ψευδαίσθηση» που «πρέπει να λάβει ένα τέλος». Περίπου τα ίδια θα επαναλάμβανε η ίδια και στις 17 Νοεμβρίου από το βήμα ομιλίας της στο Αμβούργο, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει «για δεκαετίες» να εξαρτά την ασφάλειά της από τις ΗΠΑ. Ως προς ακριβώς αυτό ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και εντός του CDU, ενώ και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επί παραδείγματι, εμφανίζεται να κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Τα πυρηνικά και οι διαφωνίες των Πρασίνων  

Η προερχόμενη από τους Χριστιανοδημοκράτες υπουργός Άμυνας είπε, ωστόσο, και κάτι άλλο: ότι η Γερμανία, και μαζί της η Ευρώπη, πρέπει να παραμείνουν υπό την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ, εντός δηλαδή του ΝΑΤΟικού «nuclear sharing» προγράμματος και μάλιστα ως «αξιόπιστος πυρηνικός εταίρος» («reliable nuclear partner») που θα κινητοποιεί «οικονομικούς και στρατιωτικούς πόρους».

Ποιοί διαφωνούν με κάτι τέτοιο και μάλιστα κατηγορηματικά; Εν προκειμένω, όλα τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα της Γερμανίας, μεταξύ αυτών τόσο οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όσο και οι Πράσινοι που – ως δεύτερο κόμμα πια στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό κοντά στο 20% – το πιθανότερο είναι πως θα κληθούν και να συγκυβερνήσουν στο… όχι και τόσο μακρινό μέλλον…