BlueFlag2021: «Πρόβα» νέων συμπράξεων με Ισραηλινούς, Ινδούς, Άραβες
Άσκηση που πραγματοποιείται ανά διετία, από το 2013 και έπειτα, με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων από πολλές χώρες, η κατά σειρά πέμπτη Blue Flag της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας ολοκληρώθηκε προ ημερών με επιτυχία.
«Το Ισραήλ φιλοξένησε την άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας BlueFlag2021 που πραγματοποιήθηκε στις 17-28 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή περίπου 1.500 ατόμων και 70 αεροσκαφών από οκτώ συμμετέχουσες χώρες: Ισραήλ, HΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ινδία, Γερμανία και Ελλάδα», σημειώνει σε σχετικό tweet η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.
Στην άσκηση πήραν μέρος φέτος δυνάμεις συγκεκριμένα από: τη Γαλλία (με τέσσερα Rafale), την Ελλάδα (με τέσσερα F-16), τις ΗΠΑ (με έξι F-16CJ), την Ινδία (με πέντε Mirage 2000), το Ηνωμένο Βασίλειο (με έξι Eurofighter Typhoon), την Ιταλία (με πέντε F-35 και ένα Gulfstream G550) και τη Γερμανία (με έξι Eurofighter Typhoon).
Νέα δεδομένα – τάσεις – προοπτικές
Πέρα από την καθαρά επιχειρησιακή της διάσταση ωστόσο, η BlueFlag2021 ήρθε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για μια σειρά από άλλους λόγους, ενδεικτικούς του νέου γεωπολιτικού-γεωστρατηγικού τοπίου όπως εκείνο διαμορφώνεται πια στην ευρύτερη ελληνική γειτονιά.
Καταρχάς ήταν η πρώτη φορά στα ισραηλινά χρονικά, από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948 και έπειτα, που μοίρες Rafale από τη Γαλλία, Mirage από την Ινδία και Typhoon από τη Μεγάλη Βρετανία πήραν μέρος μαζί σε γυμνάσια στο Ισραήλ, όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά του και το αμερικανικό Defense News, αν και αξίζει να σημειωθεί πως Γάλλοι και Ινδοί είχαν πάρει μέρος και στην BlueFlag του 2017 όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς εάν ανατρέξει στον επίσημο ιστότοπο της Israeli Air Force.
Ινδία και Εμιράτα
Ειδικά η συμμετοχή της Ινδίας έρχεται όμως παράλληλα πλέον να «κουμπώσει» και στις ελληνικές προσπάθειες ενίσχυσης των δεσμών με το Νέο Δελχί.
«…η Ινδία των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων […] είναι ένας αναδυόμενος γίγαντας με πυρηνικά όπλα, ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία (αναμένεται να καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο) και ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή. Μια αναδυόμενη δύναμη που “συγκρούεται” με την Κίνα και το (φίλα προσκείμενο στην Τουρκία) Πακιστάν, ενώ παράλληλα […] διαθέτει και μια πολύ δυναμική ινδική διασπορά με παρουσία σε χώρες όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα…», γράφαμε στο Α&Δ τον περασμένο Ιούνιο, με αφορμή τότε την επίσκεψη του επίσκεψη του Ινδού ΥΠΕΞ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ στην Αθήνα.
Στο ίδιο άρθρο επικαλούμασταν τότε και όσα είχε δηλώσει ο πρέσβης επί τιμή (και άλλοτε πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία) Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος από το βήμα διαδικτυακής συζήτησης που είχε διοργανώσει τον περασμένο Μάιο το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ): ότι δηλαδή Ελλάδα και Ινδία θα μπορούσαν να προχωρήσουν μελλοντικά ενδεχομένως και σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις-συνεκπαιδεύσεις, δεδομένου ότι διαθέτουν «κοινά» οπλικά συστήματα (γαλλικά Rafale και Mirage…).
Παράλληλα, υπάρχουν Έλληνες αναλυτές και ακαδημαϊκοί (ο Σπύρος Πλακούδας για παράδειγμα) που «βλέπουν» έναν νέο άξονα να αναδύεται από το Στενό της Μάγχης και τη Γαλλία έως τον Κόλπο της Βεγγάλης και την Ινδία, με ενδιάμεσους σταθμούς την Αίγυπτο, το Ισραήλ και κάποιες από τις αραβικές μοναρχίες.
Ηνίοχος 2021
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται όμως να «ταιριάξει» και η άσκηση BlueFlag2021. Κι αυτό διότι στο πλαίσιο της εν λόγω άσκησης, πίσω στα τέλη Οκτωβρίου, ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υποπτέραρχος Ιμπραχίμ Νάσερ Μοχάμεντ αλ Αλάουι επισκέφθηκε και εκείνος το Ισραήλ (αν και η πολεμική αεροπορία των ΗΑΕ δεν πήρε μέρος στην φετινή BlueFlag).
Ειρήσθω εν παρόδω, να σημειώσουμε πως ισραηλινές (F-15, F-16) και εμιρατινές (F-16) δυνάμεις είχαν πάρει μέρος τον περασμένο Απρίλιο και στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση Ηνίοχος 2021 στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.
Συμφωνίες του Αβραάμ
Υπενθυμίζεται πως ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 το Ισραήλ έχει συνάψει «συμφωνίες ομαλοποίησης» («normalization agreements»), γνωστές και ως «Συμφωνίες του Αβραάμ», με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με το Μπαχρέιν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη σε σειρά από τομείς όπως είναι μεταξύ άλλων και ο τομέας της ασφάλειας.
Σχολιάζοντας τις υπό διαμόρφωση τάσεις, αρθρογράφοι του αμερικανικού Defense News υποστηρίζουν τώρα τρία πράγματα (μεταξύ πολλών άλλων):
- ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να προσκαλέσει και τους Εμιρατινούς στα επόμενα αεροναυτικά γυμνάσια Noble Dina (στα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, πήραν μέρος για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο και δυνάμεις από Γαλλία και Κύπρο)
- ότι οι Εμιρατινοί θα έπρεπε να προσκαλέσουν και το Ισραήλ στις επόμενες ασκήσεις Desert Flag και Iron Union
- Αλλά και ότι στον επόμενο Ηνίοχο η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα έπρεπε να συμμετάσχουν κανονικά και όχι απλώς ως παρατηρητές όπως το 2021…