Ασκήσεις ισορροπίας σε όλα τα μέτωπα
Από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο ως τη βόρεια ρωσική γειτονιά, οι «παίκτες» επιδίδονται πια σε ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ αντίρροπων ανταγωνιστικών δυνάμεων, στην προσπάθειά τους να (επανα)τοποθετηθούν επί της ρευστής διεθνούς σκακιέρας ενόψει της (όποιας) επόμενης μέρας.
Μόνο κατά την εβδομάδα που διανύουμε (14-20 Φεβρουαρίου):
- Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ βρέθηκε στο Μπαχρέιν, πραγματοποιώντας την πρώτη στα χρονικά επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού εκεί, μια επίσκεψη που έρχεται σε συνέχεια των «ιστορικών» Συμφωνιών του Αβραάμ.
- Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έσπευσε να χαιρετίσει προσωπικά την Ισραηλινή υπουργό Ενέργειας, Καρίν Ελχαράρ στο πλαίσιο διάσκεψης στο Κάιρο, με την ισραηλινή πλευρά να χαιρετίζει μάλιστα την εν λόγω κίνηση ως «συγκινητική» (η κα. Ελχαράρ υποφέρει από μυϊκή δυστροφία και μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο).
- Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια (αποφεύγοντας, βέβαια, να κάνει τον δημόσιο χαιρετισμό «ραμπιά» όπως άλλοτε συνήθιζε).
- Και οι στενοί συνεργάτες του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν και Σεντάτ Ονάλ, βρέθηκαν στο Ισραήλ, για να προετοιμάσουν άλλη μια επερχόμενη επίσκεψη αποκατάστασης παλαιών δεσμών, εκείνη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ που αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία το διήμερο 9 και 10 Μαρτίου, αφού όμως προηγουμένως περάσει στα τέλη Φεβρουαρίου από Ελλάδα και Κύπρο (οι ισορροπίες που λέγαμε… αν και η τουρκική πλευρά ήδη πανηγυρίζει υποστηρίζοντας πως οι Ισραηλινοί έχουν πια αποσύρει το αίτημα που έθεταν ως προϋπόθεση για την όποια ισραηλινο-τουρκική επαναπροσέγγιση περί απέλασης στελεχών της Χαμάς που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία).
Όσο για την Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, εκείνος μετέβη το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου αρχικά στην Φινλανδία (της «φινλανδοποίησης», του σοβιετοφινλανδικού πολέμου, των F-35) και εν συνεχεία στη (νατοϊκή) Νορβηγία, με τις εν λόγω επισκέψεις να έρχονται ωστόσο μόλις λίγες ώρες πριν από το ταξίδι που ο ίδιος θα πραγματοποιούσε εν συνεχεία στη Μόσχα, στις 18 Φεβρουαρίου, για να συναντήσει από κοντά τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
« Η Ελλάδα τασσόταν και τάσσεται πάντα υπέρ ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου με την Ρωσία σε όλα τα διμερή σχήματα, σε όλα τα πολυμερή σχήματα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις και να δοθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια. Ακούμε με προσοχή τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλεια της. Λαμβάνουμε επίσης υπόψη τις ανησυχίες των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας από τη Μόσχα, έχοντας στο πλευρό του τον πολύπειρο Λαβρόφ.
Κατά τα λοιπά, Γερμανοί και Γάλλοι προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ελπίζοντας ότι το κουαρτέτο του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) θα καταφέρει να εκτονώσει την ένταση στο Ουκρανικό επαναφέροντας στη «ζωή» κάποιον ειρηνευτικό συμβιβασμό για την ανατολική Ουκρανία τύπου Μινσκ.
Αλλά και οι Τούρκοι από την πλευρά τους, προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, την Ουκρανία και τη Ρωσία, ενώ έχουν παράλληλα ρίξει γέφυρες και προς την Αρμενία παρά την στενότατη σχέση που οι ίδιοι παράλληλα διατηρούν και με το Αζερμπαϊτζάν. Την επόμενη εβδομάδα, στις 24 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπείες από Τουρκίας και Αρμενία αναμένεται να έχουν, μάλιστα, και μια νέα συνάντηση στη Βιέννη…