Του Ηλία Νταλούμη

Όπως σε κάθε αρχή του καλοκαιριού, έτσι και φέτος είχαμε κάποιες μεγάλες ασκήσεις. Δεν θα αναφερθούμε σε όλες, αλλά θα περιοριστούμε σε δύο πολυεθνικές που σαφώς «έστειλαν μηνύματα» όχι μόνον προς το εξωτερικό αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας. Και οι μεν πρώτοι σαφώς και τα «έλαβαν». Για τους δεύτερους υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες…

  1. «Salamis Storm 2018»  

Η πρώτη, λοιπόν, άσκηση που θα μας απασχολήσει είναι αυτή με την επονομασία «Salamis Storm 2018». Μια άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ή, όπως είναι στη ΝΑΤΟϊκή ορολογία, Special Operations Forces Exercise (SOFEX). Διεξήχθη, μετά από ελληνική πρωτοβουλία, από τις 31 Μαΐου έως και τις 9 Ιουνίου 2018, στην περιοχή της Αττικής και συντονίστηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ. Συμμετείχε προσωπικό από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ υπήρξαν παρατηρητές από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Πολωνία.

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, οργανώθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στη Νέα Πέραμο. Παρόντες ήσαν ο ΥΕΘΑ και οι υπουργοί Άμυνας της Ρουμανίας και της Σερβίας. Επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων της Σερβίας. Η επίδειξη σαφώς και εντυπωσίασε τους παρισταμένους, με το ΝΗ90 «να κλέβει την παράσταση», δείχνοντας ένα μικρό ποσοστό των δυνατοτήτων του. Αρνητικό σημείο ήταν το ότι οι Ειδικές Δυνάμεις των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρούσαν η κάθε μια με διαφορετικό τύπο ελικοπτέρου! Έτσι, ο μεν Στρατός χρησιμοποίησε Chinook και NH90, το Πολεμικό Ναυτικό  S-70 και η Πολεμική Αεροπορία Super Puma. Ήταν κι αυτό ένα μικρό δείγμα του «δρόμου» που πρέπει να διανύσουμε προκειμένου να πετύχουμε την πολυπόθητη διακλαδικότητα τόσο στην ολοκλήρωση των δυνατοτήτων της ΔΔΕΕ, όσο και στην ομοιοτυπία –με άμεση συνέπεια την σοβαρή εξοικονόμηση πόρων– στις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα.

  1. «ΜΕΔΟΥΣΑ 6»

Από τις 23 έως τις 29 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 6», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Στην άσκηση προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου με προσωπικό και μέσα.  Η άσκηση περιλάμβανε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω, στη Ναυτική Βάση της Αλεξάνδρειας και εν πλω, στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αλεξάνδρειας, εντός του FIR Καΐρου.

Οι Ελληνικές ΕΔ συμμετείχαν με τις φρεγάτες Λήμνος F451 και Νικηφόρος Φωκάς F466 (με τα οργανικά τους  ελικόπτερα), το υποβρύχιο Πιπίνος S121, οκτώ μαχητικά F-16 (εκ των οποίων τα τέσσερα μεταστάθμευσαν και  επιχειρούσαν από αεροπορική βάση της Αιγύπτου) από την 115 Πτέρυγα Μάχης, ένα C-130, ένα EMB-145H Erieye AEW&C, δύο ελικόπτερα CHINOOK, δύο επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και με προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων. Οι Κυπριακές ΕΔ συμμετείχαν με το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης P61 και προσωπικό ειδικών δυνάμεων. Οι Αιγυπτιακές ΕΔ συμμετείχαν με το ελικοπτεροφόρο Anwar El Sadat L1020, δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, δύο πυραυλακάτους, έξι μαχητικά F-16, δύο μαχητικά Rafale, ένα αεροπλάνο έγκαιρης προειδοποίησης Ε2-C, ένα ελικόπτερο CHINOOK και με προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων. Σκοπός της άσκησης ήταν η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών εν πλω. Έτσι, ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, με τη στρατιωτική ηγεσία, υποδέχτηκε στο ελικοπτεροφόρο Anwar El Sadat L1020, τον Έλληνα ΥΕΘΑ που συνοδευόταν από τον Α/ΓΕΕΘΑ και τον Α/ΓΕΝ, όπως και τον Κύπριο ομόλογό του που, επίσης, συνοδευόταν από τον επικεφαλής του ΓΕΕΦ. Οι επίσημοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μεταξύ των άλλων, και βολές κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας-αέρος. Το ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην επιτυχημένη βολή του Sea Sparrow από τον Νικηφόρο Φωκά F466.