Η «ΑΡΙΑΔΝΗ», εδώ και κάποια χρόνια, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις ναρκοπολέμου που πραγματοποιούνται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Αυτό έγινε και φέτος. Ξεκίνησε την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 και ολοκληρώθηκε μετά από μία εβδομάδα, την Παρασκευή 16 του ίδιου μήνα. Ο τόπος διεξαγωγής της «ΑΡΙΑΔΝΗΣ 18» ήταν –για μία ακόμα φορά– το Ιόνιο Πέλαγος.

Πρόκειται για άσκηση τύπου «INVITEX». Ακρωνύμιο της ΝΑΤΟϊκής ορολογίας που προέρχεται από τις λέξεις invitation και exercise που σημαίνει μια εθνική άσκηση στην οποία προσκαλούνται και μονάδες από άλλα κράτη ή/και οργανισμούς. Η «ΑΡΙΑΔΝΗ» λοιπόν είναι μια ελληνική άσκηση ναρκοπολέμου στην οποία μετέχουν πλοία και προσωπικό από το ΝΑΤΟ αλλά και χώρες εκτός της Συμμαχίας. Η μεγάλη ποικιλία και πολυτυπία των μονάδων και των μέσων, όπως ναρκοθηρευτικά, ναρκαλιευτικά, μη επανδρωμένα οχήματα και μονάδες εξουδετέρωσης υποβρύχιων μηχανισμών, παρείχαν πολλαπλές ευκαιρίες στους συμμετέχοντες να εξασκηθούν –κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες και σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής– στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος τύπου ναρκών, εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές και αντίμετρα ναρκοπολέμου. Άλλωστε σκοπός της άσκησης «ΑΡΙΑΔΝΗ 18» ήταν η ενίσχυση της επιχειρησιακής και της μαχητικής ικανότητας και της ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων, καθώς και η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης στη σχεδίαση και διεξαγωγή τέτοιου είδους επιχειρήσεων.

Το αναβαθμισμένο και εξελιγμένο σενάριο, σε συνδυασμό με το περιβάλλον και την περιοχή διεξαγωγής της άσκησης, η μεγάλη ποικιλία και η πολυτυπία των μονάδων και των μέσων, καθώς και η ρεαλιστικότητα στη σχεδίαση και στην εκτέλεση έχουν προσδώσει κύρος και αναγνώριση στην άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ», καθιστώντας την έτσι ιδιαίτερα ελκυστική. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε – για μια ακόμη φορά – από τον αριθμό και την ποιότητα των συμμετεχόντων. Στην «ΑΡΙΑΔΝΗ 18» συμμετείχαν:

  1. Από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό η Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ο διοικητής της οποίας είχε τα καθήκοντα του Τακτικού Διοικητή της άσκησης), η φρεγάτα Λήμνος F451, που ήταν το Πλοίο Διοίκησης, τα ναρκοθηρευτικά Ευρώπη Μ62 και Καλλιστώ Μ63, η κανονιοφόρος Κάσος Ρ57, ένα ελικόπτερο τύπου S70 Aegean Hawk (το οργανικό της Λήμνου F451) και μία Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ) της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών. Επίσης, σε κάποιες φάσεις της άσκησης πήραν μέρος και αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας.
  1. Από το ΝΑΤΟ συμμετείχε η Δύναμη SNMCMG 2 με τα εξής πλοία: το βρετανικό HMS Enterprise (Πλοίο Διοίκησης της Δύναμης), το ιταλικό ITS Alghero, το ισπανικό ESPS Segura και το τουρκικό TCG Akcay.
  1. Μεμονωμένα κράτη με τις ακόλουθες μονάδες, ομάδες ή παρατηρητές: η Αίγυπτος με δύο αξιωματικούς ως παρατηρητές, το Βέλγιο με δύο μέλη ομάδας αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος, η Βουλγαρία με το ναρκοθηρευτικό BGS Priboy, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με δύο αξιωματικούς ως παρατηρητές, η Ισπανία με το ναρκοθηρευτικό ESPS Tajo. AJO), η Ρουμανία με ένα ΝΘΗ (ROS LT Dim. Nicolescu και δύο αξιωματικούς ως παρατηρητές. Τέλος, η Τουρκία με μία ομάδα δυτών.

Η καθιερωμένη απενημέρωση έγινε, παρουσία του Αρχηγού Στόλου αντιναύαρχου Ιωάννη Παυλόπουλου, επί της φρεγάτας Λήμνος F451, στο λιμάνι της Πάτρας.