Επιβεβαίωση της «δ» που είχε αποκαλύψει την επανάληψη των συζητήσεων από τις 28 Ιουλίου

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι συζητήσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν και των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλου, με τους ομολόγους τους Ζ-Υ. Λε Ντριάν και Φλ. Παρλί αντίστοιχα, καταλήγουν σε αμυντική συμφωνία με τις εξής κύριες προβλέψεις:

  1. Η συμφωνία περιλαμβάνει τρία κύρια κεφάλαια: – α) Συνεργασία στο Στρατηγικό Επίπεδο, – β) Συνεργασία στο Στρατιωτικό Επίπεδο και – γ) Συνεργασία στους τομείς των Εξοπλισμών και της Βιομηχανίας Άμυνας και Ασφάλειας.
  2. Το κείμενο, σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή (μέχρι χθες το βράδυ), θα λάβει τη μορφή «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» και όχι απλής διακρατικής συμφωνίας. Η γαλλική πλευρά είναι σύμφωνη γι’ αυτόν τον αναβαθμισμένο χαρακτηρισμό, αλλά υπό τις προϋποθέσεις, πρώτον, της σύνδεσης της νέας συμφωνίας με την ταχεία υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων (φρεγάτες κ.α.) και, δεύτερον, της σαφούς διμερούς συνεργασίας για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με τις γαλλικές επιθυμίες, το νέο κείμενο θα ενσωματώνει, επί της ουσίας, όλες τις ρυθμίσεις της σχετικής Κοινής Διακήρυξης Καραμανλή-Σαρκοζί του Ιουνίου 2008 που θα αποτελεί θεμέλιο της συμφωνίας του 2021.
  3. Υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με όλα τα μέσα που θα έχει κάθε πλευρά στη διάθεσή της. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η διατύπωση θα υπερβαίνει τις γενικές διατυπώσεις του σχετικού άρθρου 42(7) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα αντιστρατεύεται πάντως το ανάλογο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ (συνδρομή σε μέλος που δέχεται επίθεση) ούτε το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (συλλογική άμυνα σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης και μέχρι το χρόνο λήψης μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας).
  4. Οι δύο πλευρές θα διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις επί ζητημάτων πολιτικών, στρατιωτικών και αμυντικής βιομηχανίας. Ανάλογα με την τελική μορφή της συμφωνίας θα διευκρινιστεί αν τα προαναφερθέντα ζητήματα θα είναι μόνον τα διμερή ή θα περιλαμβάνουν και τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Μεσόγειο.
  5. Στο μέτρο του δυνατού και στο πλαίσιο συζητήσεων αρμόδιων επιτροπών, θα επιδιωχθούν συνέργειες στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα με δυνατότητα κατασκευής ή συναρμολόγησης συστημάτων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η «δ» είχε προαναγγείλει την επανάληψη των ελληνογαλλικών συζητήσεων, που είχαν διακοπεί ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι, με άρθρο του συνεργάτη της Αλ. Τάρκα, πριν από ακριβώς δύο μήνες, στις 28 Ιουλίου 2021. Στο άρθρο υπογραμμιζόταν, μεταξύ άλλων, ότι «σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό στοιχείο των τρεχουσών επαφών με το Παρίσι είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα επαναληφθούν σύντομα με επισπεύδουσα, αυτή τη φορά, την ελληνική πλευρά. Η δε γαλλική φέρεται αποφασισμένη, σε αντίθεση με τις περσινές έμμεσες αναφορές, να συνδέσει άμεσα τη ρήτρα συνδρομής με το πρόγραμμα φρεγατών».