Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατοχυρώνει τα εθνικά συμφέροντα, ακολουθώντας ρεαλιστική και μετριοπαθή πολιτική μείωσης της έντασης και διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας.

Του Αλέξανδρου Τάρκα

Ρεαλιστική και μετριοπαθή πολιτική μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, αν και στο διπλωματικό παρασκήνιο (και, εν μέρει, και στο στρατιωτικό πεδίο) η τουρκική πλευρά συνεχίζει την ακραία τακτική της.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Α&Δ», η Τουρκία υλοποιεί, τις τελευταίες εβδομάδες, ένα ανησυχητικό σχέδιο κλιμάκωσης των προκλήσεων, αμφισβητώντας για πολλοστή φορά το ελληνικό δικαίωμα για την αναζήτηση πηγών υδρογονανθράκων και για συνεργασία, με εταίρους στην Ε.Ε. και άλλες χώρες της περιοχής, στη μελλοντική αξιοποίησή τους. Κατά τις ίδιες πηγές, πέραν των «συνήθων» παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, το νέο στοιχείο είναι η παρενόχληση και του ερευνητικού πλοίου, που έχει μισθωθεί από την κοινοπραξία IGI Poseidon, για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των τεχνικών και οικονομικών μελετών για το σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Αν και το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί λόγω μεγάλου κόστους, κατασκευαστικών δυσχερειών και των αμφιταλαντεύσεων του Ισραήλ (καθώς και λόγω λαθών και παραλείψεων της ίδιας της κοινοπραξίας που έχει καθυστερήσει στη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων, πριν από τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης), η Άγκυρα έχει ήδη πανικοβληθεί. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας έχει, τουλάχιστον τέσσερις φορές, εφαρμόσει διαδικασίες αναγνώρισης του ερευνητικού σκάφους και έχει διαμαρτυρηθεί στην Ιταλία με την αβάσιμη επίκληση μη ισχυόντων -και ουδέποτε οριστικοποιημένων- νομικών κειμένων περασμένων δεκαετιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι αβάσιμες τουρκικές διαμαρτυρίες δεν αφορούσαν μάλιστα μόνον τις λεγόμενες «αμφισβητούμενες» θαλάσσιες περιοχές, αλλά και άλλες για τις οποίες δεν είχε ισχυριστεί τίποτα παρόμοιο στο παρελθόν.

Σημειώνεται πως, από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση είναι πολύ (ως αδικαιολόγητα και υπερβολικά) προσεκτική σε όλα τα συνδεόμενα θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το άριστο κλίμα κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Π. Τζεντιλόνι, στην Κέρκυρα, στις 14 Σεπτεμβρίου, η Ρώμη συνεχίζει να καθυστερεί την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή Ιονίου-Αδριατικής. Επί της ουσίας, από το Σεπτέμβριο του 2013 που ο τότε πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συγκρότησε μία τεχνική επιτροπή που θα μελετούσε τη διεύρυνση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα, ώστε να καλύψει και την ΑΟΖ, έχουν παρουσιαστεί μόνον κάποια νέα νομικά προσχέδια.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.