Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Στην ενεργοποίηση του προγράμματος πρόσκτησης τριών κορβετών με την προαίρεση προμήθειας ακόμη μίας (3+1) προχωράει άμεσα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.). Oπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», το Π.Ν. έχει καταλήξει σε μια λίστα τριών προτάσεων και συγκεκριμένα των κορβετών FCx30 (Doha) της ιταλικής Fincantieri, των Gowind 2500 της γαλλικής Naval Group και των Sigma 10514 της ολλανδικής Damen.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι από τις τρεις προτάσεις, εκείνες της Ιταλίας και της Γαλλίας συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς αυτές τις ημέρες υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών σχετικά με τις λεπτομέρειες που αφορούν κατά κύριο λόγο τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί στη λογική της προαίρεσης (3+1) ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, καθώς με βάση τα τρέχοντα δημοσιονομικά περιθώρια η τέταρτη κορβέτα θα εξαρτηθεί από τις ευκολίες αποπληρωμής που μπορεί να προσφέρουν οι ανταγωνίστριες εταιρείες.

Η ναυπήγηση
Ενα από τα «αγκάθια» του προγράμματος των κορβετών συνολικότερα είναι η ναυπήγηση σε ελληνικά ναυπηγεία, καθώς παρά τις κινήσεις που έχουν γίνει τελευταία, καμία εξασφάλιση δεν υπάρχει πως κάτι τέτοιο μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Και οι τρεις ανταγωνιστές έχουν επιβεβαιώσει την ελληνική πλευρά ότι τουλάχιστον η πρώτη κορβέτα του Π.Ν. θα ναυπηγηθεί τοπικά (Ιταλία, Γαλλία ή Ολλανδία). Από την ιταλική πλευρά έχει επίσης προταθεί να δρομολογηθεί εκ των προτέρων η ναυπήγηση των δύο πρώτων σε ιταλικό ναυπηγείο και των δύο επόμενων στην Ελλάδα. Τα πάντα, βεβαίως, σε αυτόν τον τομέα θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα των εξελίξεων στο ζήτημα των ναυπηγείων.

Το εύρος των προτάσεων για τη ναυπήγηση συνολικά τεσσάρων κορβετών κυμαίνεται μεταξύ 1,6 και 2 δισ. ευρώ. Περίπου 2 δισ. ευρώ είναι σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού που έχει εξασφαλιστεί για την ενίσχυση του Π.Ν. (τα πρώτα 3,3 δισ. δεσμεύθηκαν για την προμήθεια των τριών γαλλικών φρεγατών τύπου FDI που θα ναυπηγηθούν στις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Λοριάν). Ωστόσο, ήδη έχει αποφασιστεί και η αναβάθμιση των υφισταμένων τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Π.Ν. («Υδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά», «Σαλαμίς»), με κόστος που δεν θα κινηθεί κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου καθίσταται σαφές ότι η υλοποίηση του προγράμματος των κορβετών θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα του οικονομικού επιτελείου να «απλώσει» την αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε χθες ότι «βρισκόμαστε κοντά σε αποφάσεις» για το θέμα των κορβετών, αναφέροντας ότι το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης για την προμήθεια μιας τέταρτης γαλλικής φρεγάτας τύπου FDI παραμένει ανοιχτό και θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα δώσουν οι εταιρείες που συζητούν με το Π.Ν. αυτή την περίοδο. Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι η απόφαση του Π.Ν. να προχωρήσει σε ενεργοποίηση προγράμματος κορβετών αντικατοπτρίζει μια συνολικότερη φιλοσοφία που δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων πλοίων. Οι FDI θα είναι η αιχμή του δόρατος του Π.Ν., αλλά οι κορβέτες είναι απαραίτητες αφενός ως ισχυρά οπλικά συστήματα, αφετέρου προκειμένου να υλοποιούν καθημερινές αποστολές ρουτίνας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” στις 9 Νοεμβρίου 2022