Σφοδρή αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η πρωτοβουλία των αμερικανικών αμυντικών εταιριών Lockheed Martin και Raytheon Technologies να παραθέσουν «μυστικό» ενημερωτικό γεύμα σε μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής, στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, στο εστιατόριο με θέα το θόλο του παραδοσιακού κτιρίου του Reichstag. Κύριο θέμα στην ατζέντα της LM ήταν τα F-35 και της Raytheon τα κατευθυνόμενα όπλα και η αναβάθμιση της αντιαεροπορικής άμυνας.

Η «λομπίστικη» πρωτοβουλία των δύο κολοσσών του αμυντικού κλάδου παρέμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για, σχεδόν, έναν ολόκληρο μήνα, οπότε και αποκαλύφθηκε από το γερμανικό (συνδρομητικό) ενημερωτικό ιστότοπο The Pioneer Briefing στις 24 Οκτωβρίου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση της ενημερωτικής εκδήλωσης στο «άβατο» της Bundestag φέρεται να είχε ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού SPD Αντρέας Σβάρτζ, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος στην Επιτροπή Αμυντικού Προϋπολογισμού και μέλος της Απόρρητης Επιτροπής Ελέγχου των τριών Υπηρεσιών Πληροφοριών BND, BfV και MAD.

Αν και, ως γνωστόν, οι κινήσεις των αμυντικών βιομηχανιών και συνεργατών τους παρουσιάζονται, συχνά και χωρίς πραγματικό λόγο, με συνωμοσιολογικό τρόπο και διατυπώσεις, η συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται να έχει, όντως, ορισμένα πρωτοφανή χαρακτηριστικά:

  • Πρώτον, φαίνεται πως δεν ακολουθήθηκαν οι κανόνες διαφάνειας που, αντιστοίχως, θα εφαρμόζονταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή τη Γερουσία των ΗΠΑ ή στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου καταγράφονται όλες οι παρόμοιες εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων, δίδεται έμφαση στα γεύματα που αξιολογούνται ως πιθανές ευκαιρίες επηρεασμού πολιτικών και συνεργατών τους. Είναι λογικό το ερώτημα, γιατί επιδιώχθηκε και εξασφαλίστηκε, για αρκετές ημέρες, μυστικότητα για ένα γεύμα που λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων (60) θα γινόταν, ούτως ή άλλως, γνωστό κάποια στιγμή.
  • Δεύτερον, η εκδήλωση όχι μόνο διοργανώθηκε στο κτίριο του κοινοβουλίου, αλλά και στο τμήμα του εστιατορίου που χρησιμοποιείται, αποκλειστικά, από βουλευτές. Οι χώροι αποκλειστικής χρήσης των βουλευτών δεν παραχωρούνται σε τρίτους, όπως άλλωστε δεν παραχωρούνται ούτε άλλες αίθουσες του κτιρίου για εμπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Το κόστος ήταν 24.000 ευρώ και αναλογεί σε «λογαριασμό» 400 ευρώ ανά άτομο. Πρόκειται για ασυνήθιστη δαπάνη πολυτελείας αν ληφθεί υπόψη η λιτότητα των περισσότερων Γερμανών πολιτικών (για παράδειγμα, η πρώτη καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ) και ότι στη Γερουσία των ΗΠΑ, βάσει του Κώδικα Ηθικής, δεν επιτρέπεται η άμεση ή έμμεση χορήγηση δώρων άνω των 100 δολαρίων ανά έτος και μόνον αν δεν υπάρχει περίπτωση επηρεασμού μίας επίσημης υπηρεσιακής πράξης. Το αντίστοιχο όριο, γενικά, για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους των ΗΠΑ είναι 415 δολάρια.
  • Τρίτον, οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόντες δεν ήταν μόνο βουλευτές, αλλά και ικανός αριθμός συνεργατών τους. Οι τελευταίοι θα αποτελέσουν, επί της ουσίας, και τον κύριο στόχο του μελλοντικού επηρεασμού για την επιλογή προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της Γερμανίας, ύψους 100 δις ευρώ.
  • Τέταρτον, το δημοσίευμα του The Pioneer Briefing κάνει λόγο για ασυνήθεις μεθοδεύσεις διακριτικότητας. Οι προσκεκλημένοι δεν έφαγαν όλοι μαζί στην πλήρως ανοιχτή αίθουσα, αλλά είχαν χωριστεί (με άγνωστα κριτήρια) ανά ομάδες, οι οποίες δεν έβλεπαν η μία την άλλη, επειδή τα τραπέζια χωρίζονται με ταμπλό που είχαν τα λογότυπα των εταιριών.
  • Πέμπτον, πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση του γεύματος φαίνεται πως είχε ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού SPD Αντρέας Σβάρτζ, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος στην Επιτροπή Αμυντικού Προϋπολογισμού, μέλος της Απόρρητης Επιτροπής Ελέγχου των τριών Υπηρεσιών Πληροφοριών BND (για το εξωτερικό), BfV (για το εσωτερικό και την προστασία του Συντάγματος) και MAD (στρατιωτική αντικατασκοπεία). Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού CDU και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), αλλά όχι και των Πρασίνων. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμού CDU, SPD και Πρασίνων, η Καγκελαρία και το υπουργείο Άμυνας ελέγχονται από τους Σοσιαλδημοκράτες (Όλαφ Σολτς και Κριστίν Λάμπρεχτ αντίστοιχα). Ο κ. Σβάρτζ ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για μια απλή ενημερωτική συνάντηση, που θα αποδειχθεί χρήσιμη για την αμερικανο-γερμανική συνεργασία, χωρίς να μπορεί να της αποδοθεί ο χαρακτηρισμός lobbying για το οποίο υπάρχουν άλλοι κανόνες. Ωστόσο ο ισχυρισμός του διαψεύδεται όχι μόνον από την ανάρτηση των λογότυπων των εταιριών, αλλά κυρίως από τη συμμετοχή του Κρίστιαν Μπλούμε, υπεύθυνου Κυβερνητικών Σχέσεων της Lockheed για τη Γερμανία (από τον Ιούλιο φέτος) και άμεσου συνεργάτη του Άλεξ Ουόλφορντ, επικεφαλής της εταιρίας στη χώρα.
Ο «εμπορικός» χαρακτήρας της εκδήλωσης, αντί της -θεωρητικά- ενημερωτικής ημερίδας προώθησης των αμερικανο-γερμανικών αμυντικών σχέσεων, προκύπτει από τα λογότυπα των εταιριών και την παρουσία, μεταξύ άλλων, του Κρίστιαν Μπλούμε, υπεύθυνου Κυβερνητικών Σχέσεων της Lockheed για τη Γερμανία.

Η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει, σύντομα, την  Ältestenrat, την Επιτροπή Πρεσβυτέρων της Bundestag (ανάλογη της Διάσκεψης των Προέδρων της ελληνικής Βουλής), στην οποία συμμετέχουν η πρόεδρός της Μπέρμπελ Μπας, οι αντιπρόεδροι και 23 πεπειραμένοι βουλευτές.

Κύριο θέμα στην ατζέντα της LM ήταν τα F-35 και της Raytheon τα κατευθυνόμενα όπλα και η αναβάθμιση της αντιαεροπορικής άμυνας.