Ανοικτός ο διάδρομος της Αλβανίας στο Μεταναστευτικό
Του Δρος Ευάγγελου Βενέτη
Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μετανάστευσης – Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Σταύρος Νιάρχος, Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ Βανκούβερ
Πριν από δύο χρόνια, σε άρθρο του γράφοντα με τίτλο «Ο κρίσιμος ρόλος της Αλβανίας στο Μεταναστευτικό» (Καθημερινή, 1/3/2016) διαγραφόταν, εκείνη την άνοιξη, έντονη η προοπτική δημιουργίας μεταναστευτικού διαύλου από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα και, από εκεί, βορειοδυτικά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ωστόσο οι χώρες-προορισμοί των μεταναστευτικών ροών της κεντρικής και βορειοδυτικής Ευρώπης φρόντισαν, με διάφορα προσκηνιακά και παρασκηνιακά μέσα, να διαμορφώσουν ένα τείχος στα Βαλκάνια, αποτρέποντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην Ελλάδα, η νυν συγκυβέρνηση, γι’ άγνωστους λόγους μέχρι σήμερα, αποφάσισε να στοιβάξει τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά και, σταδιακά, να εγκαταστήσει μερικούς από αυτούς στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, αλλά μακριά από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας λίγους μήνες μετά, το Μάρτιο του 2016, σταθεροποίησε τις -ανεξέλεγκτες έως τότε- μεταναστευτικές ροές. Μετά από δύο χρόνια το σενάριο του Αλβανικού Διαδρόμου γίνεται πραγματικότητα.
Κυρίως λόγω του πλημμελούς ελέγχου των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, ο διάδρομος Αν. Θράκη-Έβρος-Εγνατία-ελληνοαλβανικά σύνορα παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση και τον πλημμελή σχεδιασμό των μέτρων ελέγχου στον ορεινό άξονα των Δυτ. Βαλκανίων, έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Αλβανία, έχοντας διασχίσει πρώτα την Ελλάδα. Από την Αλβανία κινούνται βόρεια, μέσω Μαυροβουνίου, Κροατίας, Βοσνίας και Σερβίας, προς την Ουγγαρία. Ο αριθμός παραμένει μικρός σε απόλυτα νούμερα, ωστόσο είναι σημαντικός όσον αφορά στην ποσοστιαία αλλαγή. Στην Αλβανία έφτασαν 2.311 μετανάστες το Μάιο, ενώ τον Ιανουάριο ήταν 162. Το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής ευνοεί την κίνηση των μεταναστών.
TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.