Ανησυχία για τα τουρκικά UAV από ΗΠΑ -28 Αμερικανοί βουλευτές υπογράφουν επιστολή προς τον Αντονι Μπλίνκεν
Του Βασίλη Νέδου
Συνολικά 28 μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων συνυπογράφουν τελικά το κείμενο που αποτέλεσε πρωτοβουλία του Γκας Μπιλιράκη (Φλόριντα) και του Ντέιβιντ Σισελίνι (Ρόουντ Αϊλαντ), σχετικά με τη διακοπή κάθε είδους αρωγής από πλευράς των ΗΠΑ στο πρόγραμμα κατασκευής UAV της Τουρκίας. Η επιστολή, που προετοιμάζεται από τον Ιούλιο και είχε αποκαλυφθεί εγκαίρως από την «Κ» (26 Ιουλίου), εστάλη τελικά στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την Τρίτη.
Στην επιστολή εκφράζεται ανησυχία των μελών του Κογκρέσου καθώς, όπως ανέφεραν, το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) της Τουρκίας «έχει αποσταθεροποιήσει πολλαπλές περιοχές στον πλανήτη και απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα, τους συμμάχους και τους συνεργάτες μας».
Η επιστολή των 28 βουλευτών καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν αρκετά σημαντικές πιέσεις και στα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) για περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της Τουρκίας, ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Κατά τους 28, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα των αμερικανικών μηνυμάτων μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, όπως αυτά εκφράστηκαν με την έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 αλλά και τις κυρώσεις μέσω CAATSA, που αποτελούν μια πρωτόγνωρη επιλογή για χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.
Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν ενημέρωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το εύρος της τεχνολογικής εμπλοκής των ΗΠΑ στο πρόγραμμα των τουρκικών UAV και εμμέσως πλην σαφώς ζητούν απόσυρση κάθε αμερικανικού ανταλλακτικού που εξάγεται στην Τουρκία για την κατασκευή τους.
«Από καιρό έχουμε δώσει στην Τουρκία πρόσβαση σε κορυφαίου επιπέδου στρατιωτική τεχνολογία. Είναι όμως επιτακτικό η χρήση της αμερικανικής τεχνολογίας να είναι συμβατή με τα αμερικανικά συμφέροντα, τις αξίες και τις συμμαχίες», δήλωσε ο κ. Σισελίνι και πρόσθεσε πως για αυτό ζητείται από τον κ. Μπλίνκεν «να διερευνήσει εάν το πρόγραμμα των τουρκικών UAV παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία ή αποσταθεροποιεί περιοχές στις οποίες έχουν εθνικά συμφέροντα ασφαλείας».
Ο κ. Μπιλιράκης δήλωσε ότι «η Τουρκία έχει καταπατήσει την εμπιστοσύνη που της επέδειξε η αμυντική μας βιομηχανία, συνεπώς θέλουμε να μας ενημερώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν για αυτό το πρόγραμμα των φονικών drones».
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” στις 12 Αυγούστου 2021