Ευρεία ανακαίνιση -σχεδόν εκ βάθρων ανοικοδόμηση- του κτιρίου της Αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνας ξεκίνησε το Μάρτιο με προοπτική ολοκλήρωσης μετά από τέσσερα-πέντε χρόνια και προγραμματισμό εκ νέου χρήσης του το 2022.

Το έργο θα εκτελέσει η εταιρία CaddellConstruction, η οποία εδρεύει στην Αλαμπάμα και, τον περασμένο Νοέμβριο, κέρδισε άλλα δύο παρόμοια συμβόλαια για την ανακατασκευή της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι της Κένυα και για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην πόλη του Μεξικού. Η μεγάλη διαφορά, συγκριτικά με τις άλλες χώρες, είναι ότι η πρεσβεία της Αθήνας αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα του μεγάλου αρχιτέκτονα -και ιδρυτή της σχολής του Μπάουχαους- Βάλτερ Γκρόπιους.

Το κτίριο οικοδομήθηκε σε έκταση που ανήκε στο ελληνικό Δημόσιο και παραχωρήθηκε στο αμερικανικό κράτος και εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουλίου 1961 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον Ιούνιο του 2007 εγκαινιάστηκε και το δεύτερο μεγάλο κτίριο (μαζί με τέσσερα μικρότερα), πίσω από το παλαιό, σε χώρο που αγοράστηκε από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Με τα νέα έργα, τα δύο κτίρια θα ενωθούν, ενώ -πέραν της ανάγκης εκσυγχρονισμού του δημιουργήματος του Γκρόπιους- υπήρχε προβληματισμός (μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001) για το γεγονός ότι τα υφιστάμενα υλικά (μέταλλα και τζάμια) ήταν πολύ εύφλεκτα και επικίνδυνα σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας.

TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.