Αλλαγή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Μετά την παραίτηση του κ. Πάνου Καμμένου από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνεδρίασε την επομένη το πρωί. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, με την απόφαση υπ΄ αρ 1 από 14-1-2019, θέτει σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, για σπουδαίο λόγο που αφορά στην πρόταση του Πρωθυπουργού για διορισμό του ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, και στον οποίο απονέμει τον τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Μέχρι την επιλογή νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τα σχετικά καθήκοντα θα ασκεί ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος».
Ο νέος ΥΕΘΑ ορκίστηκε -ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας- στις 19:30 της ιδίας ημέρας. Η καθιερωμένη τελετή της παράδοσης–παραλαβής ανάμεσα στην απερχόμενη και στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 του μήνα.
Η ταχύτητα με την οποία έγιναν οι παραπάνω αλλαγές μάλλον αιφνιδίασε την αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία μάλιστα να προχωρά –ύστερα από τα όσα ανέφερε γνωστός δημοσιογράφος, άσχετος όμως ως προς τα θέματα Άμυνας– σε σύγκριση της τοποθέτησης Αποστολάκη με αυτήν του Γρηγ. Σπαντιδάκη, στις 21 Απριλίου 1967! Και αν είναι καλό να θυμόμαστε τι έγινε πριν 51 χρόνια, είναι εξίσου καλό να θυμόμαστε τι έγινε πριν 11 χρόνια. Το 2008. Το ότι στην περίπτωση αυτή μεσολάβησαν 25 ημέρες –ανάμεσα στην αποστρατεία και την υπουργοποίηση– ενώ τώρα 8 ώρες, αυτό μας πείραξε; Θα μπορούσαν να επισημάνουν στον πρωθυπουργό την κομματική του ένδεια ως προς την αδυναμία του να βρει κάποιο σοβαρό στέλεχος για την θέση του ΥΕΘΑ –αλήθεια ο ΑΝΥΕΘΑ τι «ρόλο βαράει»; – κι αναγκάστηκε να καταφύγει στο ναύαρχο Αποστολάκη, ο οποίος πάντως έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι «κατέχει το θέμα». Τις ικανότητές του μάλιστα εκτιμούν σύμμαχοι και αντίπαλοι και ιδιαιτέρως οι Αμερικανοί.
Δύο μικρά παραδείγματα: α) η αμερικανική πλευρά είχε ζητήσει να είναι οπωσδήποτε παρών κατά τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε 12-14 Δεκεμβρίου 2018 και β) ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt έσπευσε – πρώτος απ’ όλους – να συναντηθεί με τον κ. Αποστολάκη στο ΥΕΘΑ, στις 22 του περασμένου μήνα. Να θυμίσουμε ακόμα ότι μικρή απόδειξη των ικανοτήτων του ναυάρχου Αποστολάκη είναι και το ότι όντας Αρχηγός ΓΕΝ έλυσε το ζήτημα της παράδοσης των τριών υποβρυχίων τύπου 214 – Πιπίνος S121, Ματρόζος S122 και Κατσώνης S123 – που είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, καθώς οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες στο ΥΕΘΑ – σχεδόν επί μια δεκαετία – «περί άλλα ετύρβαζον».
Ο ίδιος ο ναύαρχος Αποστολάκης έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του δηλώνοντας: «δέχτηκα να αναλάβω την θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας γιατί έχω μάθει να υπηρετώ το καθήκον, είμαι στρατιώτης και άνθρωπος της ευθύνης. Έχω συνηθίσει να αναλαμβάνω την ευθύνη όσο βαριά και να είναι. Εξάλλου η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, η οποία απαιτεί συναίνεση, ενότητα και συνεργασία και θεωρώ εξαιρετική τιμή την πρόταση που μου έκανε ο πρωθυπουργός και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Θα συνεχίσω να υπηρετώ το καθήκον που αναλαμβάνω, όπως έκανα μέχρι σήμερα, μακριά από πολιτική και κόμματα και προσβλέπω στη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων για το καλό της πατρίδας».
Δεν αναφερθήκαμε καθόλου στην θητεία του κ. Καμμένου ως ΥΕΘΑ, καθώς σίγουρα θα μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον. Το μόνο που μπορούμε να πούμε τώρα είναι ότι το όποιο έργο του δεν φαίνεται να έχει θετικό πρόσημο. Τέλος, να σημειώσουμε ότι μπορεί η «ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού», που πραγματοποίησε στις 13.01.2019 στα Ίμια, να είναι συγκινητική, αλλά έγινε σε λάθος μέρος! Τα τρία στελέχη του Ναυτικού σκοτώθηκαν ανάμεσα στα νησάκια Πίτα και Καλόλημνος, ήτοι σε μια απόσταση περίπου 7 ναυτικών μιλίων (σχεδόν 13 χιλιόμετρα). Η τοποθεσία είναι γνωστή και οι διάφοροι «συμβολισμοί» στερούνται σημασίας και σοβαρότητας. Για παράδειγμα, γίνετε κάποιος να καταθέτει στεφάνι για τους εκτελεσθέντες στην Καισαριανή, στο …Κερατσίνι;