Προειδοποιήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου προς την Ε.Ε. για το Ιράν και το ISIS

Του Αλέξανδρου Τάρκα

Σχέδιο εκκένωσης πολιτών δυτικών χωρών, από το Λίβανο, στην Κύπρο προετοιμάζεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι διαμάχες για το μέλλον της Συρίας και η υπόγεια αναμέτρηση Ισραήλ-Ιράν αυξάνουν την πιθανότητα ένοπλης αναμέτρησης στη μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της «Α&Δ», το μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί ούτε την εγκατάσταση ιρανικών βάσεων στη Συρία ούτε τις δραστηριότητες της Τεχεράνης (ενίσχυση διαφόρων οργανώσεων) στο Λίβανο. Οι προειδοποιήσεις του Ισραήλ διατυπώθηκαν στο πλαίσιο ειδικής συνάντησης, στα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ για μετακίνηση της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ πιθανόν το 2020. Προστέθηκαν μάλιστα σε προϋπάρχουσες πληροφορίες, κυρίως διαθέσιμες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, για επικείμενη κρίση στο Λίβανο, η οποία θα απαιτήσει την άμεση εκκένωση των πολιτών τους και μεταφορά τους στη Μεγαλόνησο, όπου έχει ήδη αρχίσει η υλοποίηση του απαραίτητου σχεδιασμού. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποια πρακτική θα ακολουθηθεί για Ρώσους πολίτες, καθώς η Λευκωσία και η Μόσχα προγραμμάτιζαν την υπογραφή σχετικής συμφωνίας μακράς διάρκειας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ν. Αναστασιάδη στο Κρεμλίνο, η οποία τελικά δεν ολοκληρώθηκε λόγω διαφωνιών των δύο πλευρών για την κάλυψη του κόστους των αεροπορικών μεταφορών, των υποδομών και της φιλοξενίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Νετανιάχου φέρεται να έχει υπενθυμίσει προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους τη συνεισφορά της χώρας του στην πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών στη Δύση, τονίζοντάς τους ότι οι υφιστάμενοι κίνδυνοι δεν έχουν σχέση με το Παλαιστινιακό, αλλά αφενός με τη δράση του Ιράν και αφετέρου με τη μετακίνηση μαχητών του ISIS από τη Συρία προς το Σινά με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου. Σύμφωνα  με τις πληροφορίες και τις αναλύσεις της ισραηλινής πλευράς, η Τεχεράνη -ταυτόχρονα με την προώθηση του πυρηνικού της προγράμματος- έχει ως σκοπό άμεσης προτεραιότητας να εκμεταλλευθεί τους νέους συσχετισμούς μετά την ήττα του ISIS και να βρεθεί παρούσα σε πολλές κρίσιμες περιοχές, όπως (με την προαναφερθείσα) ίδρυση βάσεων στη Συρία.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. επιβεβαιώνει την πάγια πολιτική των δύο κρατών με πρωτεύουσα(ες) στην Ιερουσαλήμ και δεν αποδέχεται τις προειδοποιήσεις για άμεσο κίνδυνο από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά φαίνεται πως συμμερίζεται όλες τις υπόλοιπες ισραηλινές εκτιμήσεις για τη δράση της Τεχεράνης στη Συρία και το Λίβανο.