Αγώνας με το χρόνο για την Κυπριακή ΑΟΖ
Του Αλέξανδρου Τάρκα
Ο χρόνος κυλάει σε βάρος των ελλαδικών και κυπριακών συμφερόντων, καθώς η παραμονή του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, αν διαρκέσει επί μήνες, θα οδηγήσει σε δυσάρεστα τετελεσμένα, ακόμα και στην περίπτωση που δεν ανακαλύψει το παραμικρό ίχνος υδρογονανθράκων.
H Αθήνα και η Λευκωσία δίνουν πλέον αγώνα με το χρόνο για την υλοποίηση της ενδεδειγμένης στρατηγικής και τακτικής τους, αλλά οι διπλωματικές τους υπηρεσίες βρίσκονται ενώπιον μιας πρωτοφανούς αντίφασης. Από τη μία πλευρά, σχεδόν όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και οι εταίροι στην Ε.Ε. βρίσκονται -ίσως για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες- ειλικρινώς αντιμέτωποι με την Άγκυρα και ειδικά με τον πρόεδρό της Ρ.Τ.Ερντογάν σε σημείο, ώστε να προχωρούν και στην, επίσης πρωτοφανή, προσωρινή υποβάθμιση ορισμένων οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων με την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, καμιά δυτική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα ή και πραγματικά δεν μπορεί να ενισχύσει αποτελεσματικά την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι της Άγκυρας. Τα σχετικά κυπριακά διαβήματα για την ήπια εκδοχή επιβολής κυρώσεων μόνον στις ξένες εταιρίες που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις αντιμετωπίστηκαν με ουδετερότητα ή αναβλητικότητα, οπότε γίνεται σαφές ότι η υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων, κατά της ίδιας της Τουρκίας, είναι δυσχερέστατη ως αδύνατη.
Η εικόνα, δυστυχώς, δεν αναμένεται να μεταβληθεί τις επόμενες εβδομάδες. Το αίτημα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων έναντι της Τουρκίας, σε περίπτωση παράτασης των γεωτρήσεων, δεν συζητήθηκε επαρκώς, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών στις 28 Μαΐου. Ούτε και προβλέπεται μεταβολή της κατάστασης και λήψη μέτρων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, όταν θα κορυφώνονται οι διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν. Ταυτόχρονα, κανένας ξένος ηγέτης δεν πρόκειται να συνδιαλλαγεί με τον Έλληνα απερχόμενο πρωθυπουργό (για την Τουρκία και τις ενταξιακές συνομιλίες Τιράνων και Σκοπίων) μετά τη μεγάλη ήττα του από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, αναμένοντας το εκλογικό ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου στη χώρα μας.
TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «Α&Δ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ.