Απεβίωσε ο πρέσβης ε.τ. Αδαμάντιος Βασιλάκης, πολύπειρος διπλωμάτης, ο οποίος στη μακρά καριέρα του είχε, μεταξύ άλλων, μεταχειριστεί το σκέλος των διπλωματικών διαπραγματεύσεων για την ονοματολογική διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Γεννημένος στη Χίο το 1942, ο κ. Βασιλάκης εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία το 1972 και πέρασε από διάφορες διευθύνσεις εντός του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Διατέλεσε Γενικός Πρόξενος στο Σαν Φρανσίσκο, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος (1991-94) στον ΟΗΕ και εν συνεχεία Μόνιμος Αντιπρόσωπος (2002-2007). Από το 2007 ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς. Γνωστός σε φίλους ως “Ντίμης”, ο Αδαμάντιος Βασιλάκης ξεχώρισε για το επαγγελματικό ήθος του και τη προσήλωση στη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων, από όλα τα πόστα στα οποία υπηρέτησε, εντός και εκτός Ελλάδος.

Για το θάνατο του Αδαμάντιου Βασιλάκη εξεδόθη ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ όπου αναφέρονται τα εξής:

“Το Υπουργείο Εξωτερικών θρηνεί την απώλεια του Πρέσβη ε.τ. Αδαμάντιου Βασιλάκη, ενός εξαίρετου διπλωμάτη που τίμησε την πατρίδα και απετέλεσε υπόδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.

Ο Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών το 1972 και κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε σε καίριες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Την περίοδο 2002-2007 διετέλεσε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη. Το 2005-2006 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από το 2007 ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς.

Υπηρέτησε την Ελλάδα με εντιμότητα, αξιοπρέπεια και πίστη στο καθήκον. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και  οι συνάδελφοί του εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.