50α Γενέθλια με Επιτυχίες για τη Γαλλική Euronaval
Η έκθεση EURONAVAL συμπλήρωσε, με τη φετινή της διοργάνωση από τις 22 ως τις 26 Οκτωβρίου, τα 50α της γενέθλια (ιδρύθηκε το 1968) και τα συστήματα που παρουσιάστηκαν στους χώρους της ήταν, γι’ άλλη μια φορά, εντυπωσιακά.
Η 50η επέτειος σφραγίστηκε από πολυάριθμες επισκέψεις πολιτικών από ολόκληρο τον κόσμο, με πρώτο απ’ όλους τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμ. Μακρόν, ενώ οι αντιπροσωπείες ξένων κυβερνήσεων ήταν περισσότερες από 140. Χαρακτηριστικό της επιτυχημένης έκθεσης, αλλά και της αναπτυσσόμενης οικονομίας με επίκεντρο το κλάδο της άμυνας, είναι το γεγονός ότι κάθε ημέρα ανακοινωνόταν και μία νέα επιχειρηματική-κατασκευαστική συμφωνία.
Από τους, συνολικά, 480 εκθέτες (που κάλυψαν 18.000 τετραγωνικά μέτρα) το 60% ήταν από το εξωτερικό και, συγκεκριμένα, οι μη γαλλικές εταιρίες προέρχονταν από 34 διαφορετικές εθνικότητες. Υπήρχαν 11 εθνικά περίπτερα (συμπεριλαμβανομένου, για πρώτη φορά, κι αυτού της Νορβηγίας) και ήταν παρόντες 13 υπουργοί και αρχηγοί γενικών επιτελείων Ναυτικού από 29 χώρες, Οι επισκέψεις επαγγελματιών έφτασαν τις 25.000 και υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν 900 επιχειρηματικές συναντήσεις.
Ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές της Euronaval ήταν, αναμφίβολα, η ανακοίνωση από τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλόρενς Πάρλι της έναρξης μελετών για την αντικατάσταση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά από 18 μήνες, ώστε να υπάρχει ικανός χρόνος για το σχεδιασμό και τη ναυπήγηση του νέου αεροπλανοφόρου κρούσης το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο αρκετά πριν από τη λήξη της επιχειρησιακής ζωής του Charles de Gaulle το 2030. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν, επίσης, η ανακοίνωση της δημιουργίας κοινής εταιρίας μεταξύ της γαλλικής Naval Group και της ιταλικής Fincantieri, καθώς και η επιβεβαίωση του προγράμματος FLOTLOG για τα μελλοντικά πλοία εφοδιασμού του Γαλλικού Ναυτικού, με την υπογραφή σχετική της γαλλο-ιταλικής διμερούς συμφωνίας.
Η Naval Group
Όπως αναμενόταν, ο μεγαλύτερος ναυπηγικός όμιλος της Γαλλίας, η Naval Group, πρωταγωνίστησε στη Euronaval, παρουσιάζοντας το νέο «Εργαστήριο Σχεδιασμού Πλοίων Επιφανείας» που ως στόχο έχει να ανταποκρίνεται, όσο το δυνατόν περισσότερο, στις ξεχωριστές απαιτήσεις κάθε πελάτη. Πρόκειται για έναν «διαμορφωτή» που παράγει ποικιλία σχεδίων μελλοντικών σκαφών επιφανείας. Σύμφωνα με τις εναλλακτικές δυνατότητες, που θα προτείνει ο «διαμορφωτής», ο ενδιαφερόμενος πελάτης-χρήστης θα μπορεί να επιλέγει τι του ταιριάζει περισσότερο. Η Naval Group τονίζει την πρωταρχική σημασία μιας διαδικασίας που βασίζεται στον πελάτη για το σχεδιασμό της προσφορότερης λύσης που επιθυμεί.
Το «Εργαστήριο Σχεδιασμού» ανανεώνει την αποδεδειγμένη ικανότητα της Naval Group να καινοτομεί διαρκώς. Στη δεκαετία του ’90, η φρεγάτα της κλάσης Lafayette άλλαξε τους κανόνες του πολέμου επιφανείας με το σχεδιασμό «στελθ»-μειωμένου εντοπισμού από ραντάρ, καθιστώντας το σκάφος σχεδόν αόρατο. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η πανίσχυρη φρεγάτα FREMM χρειάζεται το μισό πλήρωμα από το προηγούμενο συγκρίσιμο πλοίο ευρείας παραγωγής, βελτιστοποιώντας το λειτουργικό κόστος του γαλλικού ναυτικού χάρη στην αυτοματοποίηση, την ολοκλήρωση και την καινοτόμο αρχιτεκτονική.
Σήμερα και τα αμέσως επόμενα χρόνια, η φρεγάτα Belharra είναι το νέο πολεμικό πλοίο που εξασφαλίζει ναυτική υπεροχή και διαχείριση κρίσεων σχεδιασμένο για ναυτικούς που αναζητούν μια «συμπαγή» φρεγάτα ικανή να εκτελέσει ένα μεγάλο φάσμα αποστολών: αυτοδύναμα ή μέσα σε μια ομάδα σκαφών για αποστολές διάρκειας σε μακρινές θάλασσες ή και σε σχετικά αβαθή ύδατα ή ασαφές λειτουργικό περιβάλλον. Ως η πρώτη «ψηφιακή φρεγάτα», η Belharra διαθέτει μεγάλες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας και πληγμάτων επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, λαμβάνοντας υπόψη την επιχειρησιακή κληρονομιά του Γαλλικού Ναυτικού. Η Naval Group τονίζει ακόμα την ετοιμότητά της να επανεξετάζει πλήρως την ενσωμάτωση των συστημάτων για την πρόβλεψη των επαναστάσεων IT που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια ζωής του σκάφους, χάρη στα κέντρα δεδομένων και την τεχνολογία virtualization («εικονικοποίησης»).